Nakon svih do sada poznatih i javno objavljenih problema u kojima se nalazio i nalazi Zemaljski muzej BiH, danas je objavljena platna lista za ožujak 2020. godine direktora ovog muzeja Mirsada Sijarića. Priloženi iznos, koji je kod mnogih izazvao nevjericu, govori da plaća direktora državnog muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ista neće biti uplaćena do daljnjeg.

Mirsad Sijarić, koji je i savjetnik za kasni srednji vijek, u razgovoru za "Nezavisne" kaže da ne zna zašto bi bilo nekih tajni po pitanju bilo čega što se tiče ove muzejske institucije. Kaže da povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se održava 18. svibnja uvijek dobijaju neke optimistične poruke, a da im s druge strane ljudi ne vjeruju kad govore s kakvim se sve problemima suočavaju.

Pojasnio je da se financiranje ove institucije i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta, dok je rješenje pravnog statusa i dalje mrtvo slovo na papiru.

"Mi i dalje nismo ni na jednom proračunu, vlast se pravi da ne postojimo, zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plaće jer nemamo financijska sredstva, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na kojima apliciramo za sredstva kao i nevladine organizacije. Nitko neće preuzeti odgovornost jer ovi na višim razinama kažu da je Muzej u nadležnosti županija, a vlast županije da je nadležnost entiteta", kaže Sijarić. Napominje kako je iznos plaća smiješan i da se riješi razgovorom na samo jednoj kavi, ali da za tako nešto naprosto ne postoji želja nikoga u BiH, pa se pitaju treba li državi BiH državni muzej.


Pogled.ba