Četiri od pet najvećih svjetskih banaka imaju sjedište u Kini. Ovi podaci koji se odnose na 2015. godinu predstavljaju veliku promjenu u odnosu na prethodni period kada su američke, francuske i japanske banke dominirale listom koju objavljuje agencija za finansijske podatke SNL. Jedina banka koja je u pet najvećih, a da nema sjedište u Kini, je britanski HSBC koji se nedavno našao u aferi u kojoj je optužen da je pojedincima pomogao u izbjegavanju plaćanja poreza.

Najveća banka na svijetu je Industrial and Commercial Bank of China Ltd. čija se vrijednost procjenjuje na 3,45 triliona dolara. Osnovana je prije 26 godina kao institucija u državnom vlasništvu, a od 2006. izlistana je na hongkonškoj i šangajskoj burzi.

Druga na listi najvećih banaka je China Construction Bank Corp. sa vrijednošću od 2,81 triliona dolara. Ovu instituciju osnovala je kineska vlada 1954. godine s ciljem pomoći građevinskim i infrastrukturnim projektima, a 16-postotni udio u ovoj banci drži i Bank of America.

Agricultural Bank of China Ltd. je treća najveća svjetska banka sa vrijednošću od 2,71 triliona dolara. Osnovana je 1979. godine a na burzi je izlistana 2010. godine. Poznata je i po tome što je u 2007. godini bila žrtva pljačke tijekom koje je ukradeno oko 7,5 milijuna dolara iz trezora.

Četvrta na listi najvećih je britanska banka HSBC. Vrijednost ponosa Velike Britanije je 2,66 triliona dolara i ova institucija je jedna od najstarijih financijskih agencija osnovana daleke 1865. godine. Međunarodna mreža te banke sastoji se od 9.500 poslovnica u 86 država. HSBC je prva strana banka koja je 2001. kupila udio u nekoj kineskoj banci čime je zadržala svoju prvobitnu namjenu financiranja trgovine između Kine i Europe.

Peta na listi je Bank of China sa vrijednošću od 2,58 triliona dolara. Područje poslovanja banke proteže se od komercijalnog bankarstva preko investicijskog do osiguranja. Banka je osnovana još 1912. godine, a do osnivanja Narodne republike Kine imala je ulogu središnje kineske banke. Banka Kine trenutno ima preko 1.000 domaćih poslovnica i 600 prekomorskih.