Vjerojatno ste primijetili da na rubu vjetrobranskog stakla postoje sitne crne točkice, ali jeste li znali da su one zapravo tu iz sigurnosnih razloga?

"Male crne točkice na vašem vjetrobranskom staklu zajedno s crnom trakom s kojom se stapaju nazivaju se često i frit”, rekao je Richard Reina, automobilski stručnjak. Pojasnio je kako je vjetrobransko staklo u modernim automobilima pričvršćeno na okvir pomoću jakog i dugotrajnog uretanskog ljepila, piše Yahoo News!

“To čini vjetrobransko staklo strukturnom komponentom karoserije vozila. Frit je crno obojena glazura (emajl) koja je zapečena na površini stakla i osigurava sigurnu točku kontakta između stakla, uretanskog ljepila i okvira vjetrobranskog stakla”, objasnio je Reina.

Zbog estetskih razloga postavljene su i pečene u “polutonskom” uzorku, s manjim točkicama prema van, što omogućuje suptilan prijelaz na ostatak stakla. I premda mogu izgledati samo kao lijep uzorak, Craig Campbell, stručnjak za popravke automobila i osnivač tvrtke Auto Parts Guideline, ističe da služe važnoj svrsi.

“Oni su tu da drže staklo na mjestu i spriječe njegovo pomicanje dok je automobil u pokretu. Bez ovih točkica, staklo bi se moglo olabaviti i na kraju ispasti iz okvira”, pojasnio je.

Treba li biti zabrinut ako su se istrošile? Prema Campbellu, ako primijetite da se crne točkice počinju trošiti, važno je da ih zamijenite što je prije moguće. “Zato što je ljepilo ono što drži staklo na mjestu. Bez toga bi se staklo moglo olabaviti i ispasti iz okvira. Iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi, to je ipak nešto čega biste trebali biti svjesni. Ako niste sigurni kako zamijeniti točkice, uvijek možete uzeti svoj auto profesionalcu za pomoć”, rekao je Campbell.