Profesor informatike Stuart Russell sa Sveučilišta Berkeley upozorio je na robote ubojice koje razvija američka vojska. Tvrdi da će takvi roboti biti premoćni nad čovjekom i da ljudi neće imati ikakvu učinkovitu obranu protiv njih, prenosi Telegraph.

Za časopis Nature napisao je da američka vojska pokušava kreirati dronove koji mogu pratiti i smaknuti mete čak i kada nisu u dometu kontakta s onima koji dronom upravljaju.

- Takva oružja krše Ženevsku konvenciju i ostavljaju čovječanstvo u rukama amoralnih strojeva. Autonomna oružja biraju i napadaju mete bez ljudske intervencije, a bit će smrtonosni za mete koje će uključivati i ljude - poručio je Russell.

- Postojeća umjetna inteligencija i robotika već omogućavaju fizičke platforme, detektiranje, samostalno kretanje, navigaciju, mapiranje, taktičko odlučivanje i dugotrajno planiranje. Vojsci je preostalo samo to iskombinirati. Iako postoje i fizička ograničenja, može se očekivati da bi mogli biti poslani i milijuni takvih dronova s takvom smrtonosnom snagom koja neće ljudima ostaviti nikakve šanse. To nije budućnost koju bismo trebali priželjkivati - upozorava profesor Russell.

Roboti LAWS (smrtonosni autonomni oružani sistem - lethal autonomous weapons systems) bi mogli biti naoružani dronovi kvadrikopteri ili mini tenkovi, koji bi autonomno mogli odlučivati tko treba preživjeti, a tko je meta za odstrel, piše 24sata.hr.

Agencija DARPA američkog ministarstva obrane trenutno radi na dva projekta koji uključuju dronove. Jedan projekt ima veze s brzim laganim autonomnim dronovima koji mogu djelovati u urbanim područjima pa i unutar zgrada, a drugi se bavi razvojem dronova koji bi mogli samostalno zračno napadati mete čak ako su im i prekinute komunikacijske veze s bazom.


Prošle je godine UN-ova visoka predstavnica za razoružanje izjavila da je preostao tek mali korak do realizacije robota ubojica, te pozvala na svjetsku zabranu takvog oružja.