Znanstvenici NASA-e su upozorili da će se od Antarktike, kao posljedica brzog širenja velike pukotine, uskoro odvojiti golemi ledenjak, površinom dvostruko veći od New Yorka, pišu britanski mediji.

NASA-ini istraživači kažu da na području ledenog masiva Brunt prate nekoliko pukotina koje se približavaju jedna drugoj. Kada se pukotine spoje, od Antarktike će se odvojiti ledenjak površine dvaju New Yorka.

Krateri što su ih otkrili posljednja su faza odvajanja ledenjaka, a dokaz za to su uspoređeni satelitski snimci zabilježeni 30. siječnja i 23. siječnja 2019.

Iz NASA-e kažu da je pukotina u ledenome masivu Bruntu bila stabilna gotovo 35 godina prije nego što se nedavno počela produbljivati brzinom od oko četiri kilometra godišnje, piše Zimo.co.

Premda nije riječ o najvećem ledenjaku koji se odvaja od Antarktike, bit će to najveći dio koji će se odlomiti od Brunta otkad su ondje započeta promatranja i istraživanja 1915. godine.

Satelitske snimke pokazuju da se središnja pukotina širi preko ledene površine te da će se uskoro spojiti s preostale dvije - ledenim naborom McDonald i pukotinom Halloween. Spajanje tih dviju pukotina moglo bi se dogoditi u predstojećih nekoliko tjedana.

Istraživač Joe McGregor vjeruje da globalno zatopljenje ubrzava otapanje leda i na Antarktici, a pukotine na ledenjaku Brunt smatra nepobitnim dokazom.

Dugoročno će budućnost antarktičkih ledenjaka i njihovo otapanje imati velik utjecaj na porast razine mora diljem svijeta.

U izvješću koje su prošle godine objavili američki i britanski znanstvenici navodi se da se led na Antarktici otapa rekordnom brzinom, što je golema prijetnja obalnim gradovima.

Studija američkih znanstvenika pokazala je da je otapanje leda na Antarktici triput brže u posljednjih pet godina u odnosu na raniji period.

Znanstvenici smatraju da će, ako se ne poduzmu drastične mjere u smanjenju emisije stakleničkih plinova i ako se ne ograniči globalno zagrijavanje, zbog otapanja antarktičkog leda razina mora do 2070. globalno porasti više od 25 cm.