Belgijska piva odavno su poznata po svojoj raznovrsnosti, kvaliteti i tradiciji. Znanstvenici sada koriste umjetnu inteligencije kako bi ih učinili još ukusnijim i kvalitetnijim, piše Guardian.

Profesor Kevin Verstrepen sa sveučilišta KU Leuven, koji je vodio istraživanje, rekao je da bi umjetna inteligencija mogla pomoći razdvojiti složene odnose uključene u ljudsku percepciju aroma.

“Pivo, kao i većina prehrambenih proizvoda sadrži stotine različitih molekula arome koje primaju naš jezik i nos, a naš ih mozak zatim integrira u jednu sliku. Međutim, spojevi međusobno djeluju, tako da način na koji percipiramo također ovisi o koncentracijama drugih”, rekao je.

Obogaćivanje okusa i kvalitete

Verstrepen i njegovi kolege izvještavaju kako su analizirali kemijski sastav 250 komercijalnih belgijskih piva 22 različita stila, uključujući lagere, aleove i ostale vrste. Među ispitivanim svojstvima bili su sadržaj alkohola, pH, koncentracija šećera te prisutnost i koncentracija više od 200 različitih spojeva koji utječu na okus, poput spojeva koje proizvode kvasci i hmelja, a oba su važna za voćne note.

"Male promjene u koncentracijama spojeva mogu imati veliki utjecaj, osobito kada se više komponenti počne mijenjati", rekao je Verstrepen.

Koristeći različite skupove podataka, tim je konstruirao modele temeljene na strojnom učenju, obliku umjetne inteligencije kako bi predvidio kakav će okus pivo imati i koliko će ga cijeniti, na temelju njegovog sastava. Zatim su upotrijebili rezultate kako bi poboljšali postojeće komercijalno pivo, obogativši ga tvarima koje su modeli označili kao važne prediktore kvalitete, poput mliječne kiseline i glicerola.

Najveći utjecaj na bezalkoholna piva, vještina pivara i dalje krucijalna

Rezultati su otkrili da su ti dodaci poboljšali ocjene i za alkoholna i za bezalkoholna piva po svim pokazateljima uključujući slatkoću, kvalitetu i ukupnu vrijednost.

Iako ovi modeli imaju ograničenja, uključujući to da su razvijeni samo korištenjem skupova podataka temeljenih na visokokvalitetnim, komercijalnim pivima, Verstrepen je rekao da bi njihova najveća primjena mogla biti u prilagođavanju bezalkoholnih piva kako bi ih učinili boljim.

No, ljubitelji piva ne trebaju se brinuti da bi nova tehnologija mogla narušiti bogato nasljeđe, Verstrepen ističe da je vještina pivara i dalje vitalna.

"Modeli umjetne inteligencije predviđaju kemijske promjene koje bi mogle optimizirati pivo, ali još uvijek je na pivarima da to ostvare počevši od recepta i metoda kuhanja", rekao je.