Dok Njemačka radi na tome da ljubitelje sporta ponovo vrati na tribine, tim istraživača sa Sveučilišne klinike u Halleu, na istoku Njemačke, organizira eksperiment u kojem bi tisuće dobrovoljaca prisustvovali jednom koncertu pop glazbe, piše Deutsche Welle.

Znanstvenici se nadaju da će okupiti 4.000 sudionika koji bi se 22. kolovoza okupili u Areni u Leipzigu. Dobrovoljci, stari od 18 do 50 godina, prethodno će biti testirani na koronavirus, a sudjelovanje će biti dozvoljeno samo onima čiji je rezultat negativan.

Na koncertu će nastupati popularni berlinski pjevač Tim Bendzko kako bi se „ponašanje publike što više približilo stvarnosti", rekli su organizatori.

Svakih pet sekundi

Sudionici će morati nositi FFP2 filter maske, a bit će korišteno i fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo koje će - pored pružanja još jednog sloja zaštite - znanstvenicima omogućiti praćenje koje površine publika najčešće dodiruje. Najvažnije je pak da će dobrovoljci dobiti uređaj koji će pratiti njihovo kretanje i udaljenost od ostalih posjetitelja.

„Mislim da će najveći izazov biti procjena podataka", izjavio je šef projekta Stefan Moritz za dpa. 

„Zato što ćemo dobivati podatke o kontaktima sa svim ostalim sudionicima u radijusu od 30 metara - svakih pet sekundi tijekom cijelog dana", dodao je on.

Tri scenarija

Organizatori planiraju testiranje tri moguća scenarija. Prvi scenarij će biti ono što bi se inače zvalo kontrolna grupa - dakle sve kao i prije korone: publika ulazi na dva ulaza, nema obaveznog razmaka i sličnih mjera. Drugi scenarij je sa strožim higijenskim mjerama, sporijim ulaskom posjetitelja, odnosno otvaranja više ulaza u Arenu i pravilima o razmaku. Treći scenarij je s dobrovoljcima koji sjede na tribinama na udaljenosti od 1,5 metara. Za ovaj scenarij je potrebno samo 2.000 dobrovoljaca u Areni koji ima kapacitet  12.000 posjetitelja.

Projekt bi trebao pomoći pri „identificiranju uvjeta pod kojima bi umjetnici i sportaši mogli ponovo nastupati pred publikom, od 30. rujna, od kada bi manifestacije s velikim brojem posjetitelja ponovno trebale biti dozvoljene u Njemačkoj", naveli su istraživači na svojoj internetskoj stranici. 
Pored toga, bi se trebalo utvrditi s koliko drugih osoba posjetitelj ima kontakt prilikom dolaska na koncert.

Istraživači se nadaju da će im eksperiment pomoći u pronalasku matematičkog modela koji bi se mogao koristiti za sprječavanje širenja zaraze na velikim manifestacijama. Prvi rezultati studije očekuju se četiri do šest tjedana nakon koncerta, krajem rujna.

Na svojoj stranici tim istraživača je upozorio na opasnosti koje donosi pandemija koronavirusa. „Da bi se izbjegle ove opasnosti, morale su biti donesene teške odluke", napisali su znanstvenici iz Hallea. Istovremeno zaključuju da trajna zabrana velikih manifestacija predstavlja „egzistencijalnu prijetnju za mnoge sportaše i umjetnike, čiji prihodi ovise od publike".