Američki znanstvenici sa Sveučilišta Rice, Teksaškog sveučilišta A&M i Sveučilišta u Teksasu identificirali su novu metodu za borbu protiv stanica raka.

Koristeći blisko infracrveno svjetlo za stimulaciju molekula aminocijanina, znanstvenici su inducirali sinkronizirane vibracije, učinkovito probijajući membrane stanica raka.

Molekule aminocijanina, koje se obično koriste u bioslikanju, pokazale su se iznimnim zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti prianjanja na vanjštinu stanica, osobito korisnih u otkrivanju raka u niskim dozama, javlja Zimo.

One su više od milijun puta brže u svom mehaničkom kretanju od nekadašnjih Feringa motora (kemijski pokretan rotacijski molekularni motor) i mogu se aktivirati svjetlom bliskim infracrvenom, a ne vidljivim svjetlom, pojašnjava kemičar James Tour, opisujući inovaciju kao novu eru molekularnih strojeva.

Neinvazivno liječenje sa značajnim uspjehom

Korištenje bliskog infracrvenog svjetla ima značaj, jer omogućuje prodor duboko u tijelo, potencijalno olakšavajući nekirurško liječenje raka unutar kostiju i organa.

U pokusima na uzgojenim stanicama raka, tehnika molekularnog udarnog čekića pokazala je izvanrednih 99 posto uspjeha u uništavanju kancerogenih stanica.

Pokusi na miševima s tumorima melanoma rezultirali su time da je polovica ispitanika izliječila rak. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Nature Chemistry.

Prvi put na ovaj način

Ovo je prvi put da se molekularni plazmon koristi na ovaj način, da pobudi cijelu molekulu i da zapravo proizvede mehaničko djelovanje koje se koristi za postizanje određenog cilja - u ovom slučaju, kidanje membrane stanica raka, kaže kemičar Ciceron Ayala-Orozco.

Sinkronizirane vibracije, koje pokreću plazmoni formirani od elektrona u kretanju unutar molekula, učinkovito se povezuju s membranama stanica raka, nakon čega ih razgrađuju.

Unatoč tome što su je ranoj fazi, otkriće obećava izravan, biomehanički pristup koji bi mogao predstavljati izazov stanicama raka da razviju otpornost. Znanstvenici sada istražuju druge molekule sa sličnim potencijalom.