Španjolski znanstvenici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju detektirati rane znakove određenih zdravstvenih problema i u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

Razvili su pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz sline i precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo koji surađuje s timom znanstvenika na izradi takve četkice za Times je rekao: “Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnome pritisku i uz biološke uzorke iz sline bit će moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svojem zdravlju”.

“Na ovom projektu surađujem s jednom od vodećih tehnoloških tvrtki. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene”, kazao je.

Del Castillo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektirati opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njezina vlasnika potaknuti da, u slučaju potrebe konzultira liječnika.

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posljedica umre ih 70.000.

Znakovi da je riječ o mogućem srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predijelu prsnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini povećava razina natrija. Mjerenje njegove razine uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi liječnicima da na vrijeme dijagnosticiraju problem i pokušaju spriječiti posljedice, tvrde znanstvenici iz madridske bolnice Ramon y Cajal.

Istodobno provode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i razine kisika u krvi. Isti tim znanstvenika dr. Del Castillu je pomogao u izradi “pametne majice” koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

(Hina)