Znanstvenici u Južnoj Koreji uspjeli su, tijekom eksperimenta nuklearne fuzije, srušiti rekord u održavanju temperature od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva, sedam puta toplije od Sunčeve jezgre. Kažu da je to važan korak za razvoj tehnologije koja bi trebala omogućiti komercijalno korištenje fuzije.

Nuklearna fuzija nastoji replicirati reakciju koja se događa na Suncu i drugim zvijezdama spajanjem dvaju atoma kako bi se oslobodile ogromne količine energije. Često se naziva svetim gralom čiste energije te ima potencijal za pružanje neograničene energije, piše CNN.

"Ovo nije bilo lako dokazati"

Proces najčešće uključuje reaktor u obliku krafne s rupom u sredini, a u kojem se vodik zagrijava do iznimno visokih temperatura kako bi se stvorila plazma.

Plazma visoke temperature i visoke gustoće, u kojoj se reakcije mogu odvijati dugo, vitalna je za budućnost reaktora nuklearne fuzije, rekao je Yoon Si-woo, direktor KSTAR istraživačkog centra pri Korejskom institutu za fuzijsku energiju (KFE).

Održavanje ovako visokih temperatura "nije bilo lako dokazati zbog nestabilne prirode visokotemperaturne plazme", rekao je za CNN, zbog čega je ovaj nedavni rekord toliko značajan.

KSTAR, KFE-ov uređaj za istraživanje fuzije koji se naziva "umjetnim suncem", uspio je održati temperaturu plazme od 100 milijuna stupnjeva 48 sekundi tijekom testova između prosinca 2023. i veljače 2024., oborivši rekord od 30 sekundi postavljen 2021. godine.

Znanstvenici s KFE-a rekli su da su uspjeli produljiti vrijeme podešavanjem procesa, uključujući korištenje volframa umjesto ugljika u "preusmjerivačima" koji izvlače toplinu i nečistoće nastale reakcijom fuzije.

Cilj je do 2026. doći do 300 sekundi

Konačni cilj je da KSTAR bude u stanju održati temperaturu plazme od 100 milijuna stupnjeva tijekom 300 sekundi do 2026., što je "kritična točka", rekao je Yoon Si-woo.

Ono što znanstvenici rade u Južnoj Koreji poslužit će razvoju Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora u južnoj Francuskoj, poznatog kao ITER, najvećeg takvog reaktora na svijetu čiji je cilj dokazati izvedivost fuzije.

KSTAR-ov rad "bit će od velike pomoći da se na vrijeme osiguraju predviđene performanse u radu ITER-a i da se unaprijedi komercijalizacija fuzijske energije", rekao je Yoon Si-woo.