Sofisticirani oblik zloćudnog softvera (malware), poznat pod imenom projekt Sauron, više od pet godina špijunirao je niz organizacija, kažu stručnjaci za sigurnost, a piše BBC.

Smatra se da je ovaj zloćudni softver nastao u organizaciji koju financira i kontrolira neka moćna država, iako nije otkriveno o kojoj bi se zemlji moglo raditi.

"Projekt Sauron" funkcionira tako da se zamaskira u neku benignu datoteku, a pritom se ponaša vrlo nepredvidljivo, zbog čega ga je teško otkriti. Stručnjaci iz tvrtki Kaspersky Lab i Symantec smatraju da je njegova osnovna funkcija bila špijuniranje kompjutora koje je zarazio. Štoviše, pronašli su dokaze da je ovaj zloćudni softver špijunirao više od 30 različitih organizacija u Rusiji, Iranu i Ruandi, Belgiji te čak i Kini.

Da stvar bude intrigantnija, riječ je uglavnom o državnim, vojnim, tehnološkim, znanstvenim i financijskim organizacijama što sugerira da je riječ o vrlo ozbiljnom slučaju špijunaže.

Jednom kad uđe na osobno računalo, Projekt Sauron može ukrasti datoteke i različite lozinke te praktički dati neograničen pristup računalu osobi koja ima kontrolu nad zloćudnim softverom.

- Ovo je vrlo, vrlo softicirani malware kojem teško da ima premca - rekao je Costin Raiu, direktor istraživanja u Kaspersky Lab.

Ono što najviše zabrinjava jest mogućnost da Projekt Sauron krade datoteke s kompjutora koji uopće nisu spojeni na internet, oslanjajući se vjerojatno na zaraženi USB stick preko kojeg su dospjeli na računalo. No, stručnjacima još uvijek nije do kraja jasno kako su premostili tu "zračnu rupu".

- Vjerojatno se radilo o vrlo rijetkim situacijama - kažu iz Kaspersky Laba.