Za pojedine kućanske aparate koji se svakodnevno koriste u domaćinstvima građani u BiH moraju izdvojiti više novca nego u travnju prošle godine, a više novca moraju odvojiti za tehnički pregled vozila i registraciju, te za mjesečno plaćanje vrtića za djecu.  Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, u travnju prošle godine prosječna cijena usisivača bila je 150,2 KM, dok je u travnju ove godine iznosila 159,4 KM, pišu Nezavisne novine.

 "Prosječna cijena u travnju prošle godine električnog štednjaka bila je 449,6 KM, dok je u travnju ove godine ta cijena iznosila 457,3 KM. Mašina za rublje je u travnju prošle godine u prosjeku iznosila 547,8, dok je u travnju ove godine ona 554,4 KM", podaci su Agencije za statistiku BiH. Obvezno osiguranje vozila je u travnju ove godine u prosjeku poskupjelo sa 209,9 na 215,9 KM u odnosu na travanj prethodne godine, dok je tehnički pregled skočio sa 71,9 na 74 KM. Od voća poskupjelo je jedno od omiljenog, a to su jabuke. Iako je za proizvode i usluge iz kućnog proračuna potrebno izdvojiti više novca nego ranije, došlo je i do pada cijena pojedinih proizvoda poput mljevene kave, tvrdog sira, muškog šišanja i slično. Murisa Marić, izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana "Don", kaže da poskupljenja nisu opravdana, posebno od tzravnja prošle do veljače ove godine kada je cijena goriva bila niža. 

"Tehnička roba je sva manje kvalitete, a cijena je veća, to je nešto što prati naše tržište i pravog opravdanja nema. Jedino opravdanje je ako se roba uvozi, pa se to pravda troškovima prijevoza. Poslodavci su našli dobar razlog danas pa kažu da cijene skaču zbog povećanja plaća kako radnici ne bi odlazili iz zemlje, što nije uredna priča", kaže Marić. Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da se poskupljenje pojedinih proizvoda ne može vezati za poskupljenje goriva, jer su cijene kućanskih aparata skočile prije poskupljenja energenata.

"Očito da postoje neki drugi razlozi koji su uvoznici, odnosno proizvođači iskoristili da stave u cijenu proizvoda. Mi imamo slobodno formiranje cijena i potrošači su, nažalost, natjerani da izađu na tržište i biraju kućanske aparate koji su manje poskupjeli", rekla je Bulića. Ona kaže da potrošači mijenjaju svoje navike i kupuju danas sve više kvalitetnije aparate, s dužom garancijom, što im i ona savjetuje. Bulić ističe da bi poskupljenja bila opravdanija da je cijena rada veća, te bi ljudi drugačije na to gledali i nezadovoljstvo bi bilo manje izraženo. "Svi se boje da bi zbog rasta cijene goriva mogli poskupjeti i ostali proizvodi, gdje bi se i nesavjesni prodavci pokušali ugraditi i nesrazmjerno povećati cijene kako bi ostvarili veći profit", rekla je Bulić i dodala da su minimalna povećanja ili smanjenja cijena ostalih proizvoda ili usluga vezana za tržište i slobodnu konkurenciju. Podaci Agencije za statistiku BiH