Almedina Seferović sa svojim je školskim prijateljima iz razreda u Osnovnoj školi Huseina ef. Đoze u Goraždu ponosno preuzela svoju učeničku knjižicu u kojoj, osim petica, nema drugih ocjena. Kaže da voli školu, od svih predmeta najdraža joj je matematika, a osim redovite nastave i u produženom je boravku u školi, prenosi RTV BPK-a. Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice može biti još ponosnija ako se zna da do škole putuje, često i pješači, tri i pol kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen.

– Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, ravnateljicom, cijela škola nas podržava i djeca je vole. Moje dijete svaki dan iz škole dolazi sretno, a na raspustu je malo tužna jer nedostaje joj škola – kaže Almedinina majka Alisa Kratovac. Dodaje i kako su uvjeti za život loši jer sedmeročlana obitelj živi u kontejneru bez vode i struje, ali neće odustati.

– Stalno me podržava organizacija “World Vision“ od koje dobivamo školski pribor, odjeću i sredstva za higijenu. Jedina nam je želja dobiti neki smještaj kako bi Almedina mogla kući pisati zadaću koju sada završava u školi tijekom produženog boravka. Naša primanja su 145 konvertibilnih maraka, oba smo roditelja na zavodu za zapošljavanje – dodaje Almedinina majka Alisa.

Prvi razred u Almedininoj osnovnoj školi pohađa 79 učenika u četiri odjeljenja. – Prvi put imamo učenicu iz romske obitelji koja redovno pohađa nastavu. Almedina je pohađala obvezni predškolski program što se pokazalo veoma pozitivnim jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu. Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh – kazala je Sabina Džebo, pedagoginja goraždanske škole koju pohađa i odlikašica Almedina, prenosi RTV BPK-a.