Zbog bojazni od ponovnog aktiviranja balkanske izbjegličke rute i povećanog migrantskog priljeva u slučaju da Austrija zatvori granični prijelaz Brenner s Italijom, slovenska Vlada ovih dana provodi intenzivne aktivnosti kako bi na jesen spremno dočekala tu situaciju, uključujući i obnavljanje žice na granici s Hrvatskom.

Vlada od svibnja ima plan koji predviđa desetak mogućih scenarija, zasnovan na prošlogodišnjim iskustvima kad je kroz Sloveniju prošlo više od pola milijuna izbjeglica. U azilantskom centru u mjestu Logatec očekuju već naručene nove kontejnere za smještaj izbjeglica i ilegalnih migranata, a ministarstvo obrane naručilo je šatore za privremeni smještaj površine 5000 četvornih metara.

Za ponovo stavljanje u funkciju spremni su i izbjeglički centri u Dobovi, Šentilju i Lendavi koji su i lani podnijeli najveće opterećenje u jeku krize. Zadnjih tjedana u Sloveniji je registriran dolazak više skupina ilegalnih migranata od kojih su neki vraćeni, a neki su u zemlji zatražili azil.

Pripreme u Ljubljani tumače i nesigurnošću oko dogovora EU-a s Turskom o zadržavanju migranata u toj zemlji koja graniči sa Sirijom, osobito nakon pokušaja puča u toj državi i Erdoganova približavanja Rusiji. U pripremi za mogući veći dolazak migranata uključni su i članovi UNHCR-a, a lokalni volonteri i drugi koji su pomagali u rješavanju lanjske migrantske krize dobili su obavijesti da "računaju da će na jesen njihov angažman opet biti potreban", prenose agencije.

Žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom i dalje će ostati kao sredstvo odvraćanja i upozorenja, pa se žica obnavlja, a teren oko nje čisti.