Jučerašnji prosvjedni skup u organizaciji Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ispred zgrade vladajućeg društva Javnog poduzeća Elektroproivreda BiH u Sarajevu, za sada, nije rezultirao pozitivnim ishodom za rudare Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još uvijek iščekuju plaću za mjesec lipanj - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Rudari su, napominje, kod svojih kuća, a samo rade neophodne službe, koje osiguravaju da jedini proizvodni pogon, jama ''Raspotočje'', a kada se ponovo obnovi proizvodnja, bude sigurna za rad zeničkih rudara koji su prekinuli proizvodnju 26. srpnja.

''Direktor je prošlog tjedna izdao odluku o privremenom prekidu rada. Samo rade radnici koji su obavezni raditi u slučajevima prekida proizvodnje.

Nikakvih novih informacija nemamo, a danas bi trebala zasjedati Vlada Federacije BiH pa očekujemo da će se nešto desiti, odnosno da će uputiti novi zahtjev JPEPBiH da postupi po odredbama sporazuma koji smo 3. srpnja potpisali s Upravom RMU Zenica.

Sporazum je potpisan onako kako ga je predložila Uprava, koja je dobila smjernice od JPEPBiH, a na osnovu tog sporazuma isplaćena nam je i plaća za svibanj''- napominje Avdić.

Na poslu su, dodaje, također i radnici neophodnih službi u jamskom pogonu ''Stara jama'', u kojem je proizvodnja, također odlukom menadžmenta, privremeno prekinuta još u svibnju te je donesna odluka da se jamski radnici prebace u jamu ''Raspotočje'', a da se za tu jamu izradi elaborat o opravdanosti eksploatacije uglja. Nije poznato da li je spomenuti elaborat i urađen, mada se najavljivalo da bi trebao biti završen u roku od mjesec dana.