Žene u Darfuru, na zapadu Sudana, u pustinjskoj ravničarskoj regiji, rade mukotrpne fizičke poslove, u teškim uvjetima i borbi za svoju i egzistenciju obitelji.

Putujući zapadom afričke zemlje, fotoreporter Anadolu Agency (AA) zabilježio je jedinstvene prizore u Darfuru.

U ovom ravničarskom dijelu kojeg ispunjavaju zemlja, glina i pustinjski pijesak bez vegetacije i pod vedrim nebom danonoćno nadniče majke i njihove kćerke izdržavajući sitnom zaradom svoje obitelji.

Svakog jutra, daleko od gradskih ulica i radnji, na periferiji grada, na stotine njih svoj dan započinje na ruševinama. Pridržavajući jedna drugu, penju se na visoke ljestve oslonjene o zidove kuća, odakle skidaju cigle.

Svoje glave na kojima nose na desetine uzduž poredanih cigli, štite krpama i maramama spretno hodajući prema ciglanama gdje slažu cigle koje se suše na vrelom suncu.

U krugu ciglana, u improvizovanim nastambama čekaju ih njihova djeca, ležeći na slamnatim podlogama i tražeći hlad od tropskih vrelina.

Nakon što se zvjezdano nebo nadvije nad Darfurom, ciglane ostaju puste dok žene i djevojke, pripremajući se za sutrašnji dan, čuvaju 1,4 dolara, koliko zarade svakog dana radeći 12 sati.

Mnogim ženama Sudana rad u ciglanama je samo nedostižan san i daleki spas od okrutnog građanskog rata koji je, u posljednjih pet desetljeća, odnio živote tri milijuna ljudi.