Šri Lanka je ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol i rade u ustanovama u kojima se prodaju ili proizvode alkoholna pića, koja je bila na snazi posljednjih 39 godina, rekao je glasnogovornik ministarstva financija, prenosi AFP.
 
Zakon iz 1979. kojim se zabranjuje prodaja alkoholnih pića ženama na otoku koji ima 21 milijun stanovnika, ukinut je u sklopu borbe protiv seksizma u tekstovima zakona, objavio je glasnogovornik Ali Hasen.
 
Žene će moći raditi u proizvodnji alkohola i kafićima
 
Žene će sada moći raditi u tvrtkama koje proizvode i prodaju alkohol, kao i u kavanama.

I dalje ostaje na snazi zabrana prodaje alkohola pripadnicima policije ili vojske tijekom dužnosti, dodaje glasnogovornik. U proračunu iz studenoga, Šri Lanka je odlučila povisiti već visoke poreze na jaka alkoholna pića, ali je bitno smanjila cijene vina i piva.
 
Ublaženje zakona izazvalo neprijateljske reakcije
 
Ublaženje zakona o alkoholu je izazvalo neprijateljske reakcije u nekim dijelovima društva, u toj većinski budističkoj zemlji.
 
Nacionalni pokret za zaštitu prava potrošača je optužio ministra financija da potiče konzumaciju alkohola i tražio do predsjednika Maithripala Sirisena da intervenira u korist zadržavanja restrikcija.
 
Ministar financija Mangala Samaraweera je izjavio da ograničenja nametnuta proizvođačima alkoholnih pića pridonose crnom tržištu i lišavaju državu bitnih prihoda.