Prva žrtva gripe tipa B u Bosni i Hercegovini u ovoj godini je 77. godišnja žena koja je umrla u Mostaru, potvrdili su u četvrtak iz klinike za zarazne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

''Zabilježen je prvi smrtni slučaj zbog gripe koja je testiranjima dokazana. Imala je tešku upalu pluća koja je rezultat gripe“, rekao je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar.

Pojasnio je kako se radi o starijoj ženi koja je rođena 1941. i koja je izvjesno vrijeme bila teže pokretna. Prema riječima dr. Arapovića ove sezone je dosta obitelji pogođeno gripom. Više od pola pacijenata smještenih u klinici u Mostaru ima simptome gripe.

'Velika je i cirkulacija pacijenata kroz našu ambulantu, jako puno je slučajeva gripe zabilježeno u ambulantama primarne zaštite, u domovima zdravlja, tako da je puno oboljelih, a vrhunac očekujemo krajem ovoga mjeseca, kad se djeca vrate u škole i kad to uzme maha'', upozorio je dr. Arapović, prenijela je Hina.

Zbog povećanog broja zaraza gripom ograničeni su posjeti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH priopćili su ranije kako u Federaciji BiH trenutno ima 10.347 registriranih pacijenata s oboljenjima sličnim gripi.

''Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko deset posto europske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti'', navedeno je iz Zavoda.

Bljesak.info