Četverogodišnjeg dječaka majka je ostavila zaključanog u kombiju njemačkih oznaka na parkiralištu trgovačkog centra u Gospiću. Bila je nedjelja popodne, temperatura zraka bila je 32 Celzijeva stupnja, a na parkiralištu je bilo i više od 40 stupnjeva. Da bude još gore, prednji dio kombija bio je parkiran na suncu. Dječak je u kombiju bio u sjedalici, a prozor je bio otvoren, no ni desetak centimetara.

Sve je moglo završiti tragedijom da nije bilo Ane Sertić, zamjenice voditeljice trgovačkog centra, koja je, čim je čula što se događa, krenula u akciju.

Majka u šoku

- Ušao je jedan gospodin i rekao da je dijete u autu. Ušla sam u centar, odmah preko razglasa uputila obavijest i hodala po trgovini, ali nitko nije reagirao. Izašla sam iz trgovačkog centra i dijete smo uspjeli izvući iz kombija. Bilo je sve crveno u licu, u polunesvjesnom stanju. U međuvremenu je došla i majka, koja ga je samo zagrlila. Ne znam je li bila u šoku ili što - kaže sugovornica portala Zadarski.hr.

Ističe da je u doba dana kada je dijete bilo zaključano na parkiralištu temperatura bila izuzetno visoka te da je dječak već bio klonuo nakon što su ga izvadili iz kombija, u kojem je zaključan, prema njezinoj procjeni, proveo oko pola sata. Dječaka je preuzela Hitna pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu, a kako je priopćila policija, nad 26-godišnjom majkom u tijeku je kriminalističko istraživanje.

Kombi je sve do ponedjeljka popodne bio parkiran ispred trgovačkog centra, pred kojim se zamalo dogodila još jedna tragedija zbog djeteta ostavljenog u vozilu na visokoj temperaturi.

Budući da je nedavno u Kninu od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i s obzirom na to da su se takva stradavanja događala i prije, i PU ličko-senjska ponovila je upozorenje iz letka izrađenog u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", u kojem se navode savjeti kako izbjeći stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije.

U njemu se navodi da se dijete ostavljanjem bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede njegovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Prema zakonu, odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Toplotni udari

PU ličko-senjska tek će izvijestiti o rezultatima kriminalističkog istraživanja nad njemačkom državljankom koja je ostavila dijete na visokoj temperaturi u autu. Zaposlenici trgovačkog centra i građani zgroženi su njezinim postupkom, prije svega zato što je vozilo parkirala tako da je vjetrobransko staklo bilo izravno izloženo suncu, dječak je sjedio zavezan u sjedalici, a prozor je bio odškrinut samo nekoliko centimetara.

Vjerojatno zbog jezične barijere majka nije niti shvatila pozive preko razglasa i na poprište drame izašla je tek kad je dijete bilo spašeno. Tko zna kako bi sve završilo da nije bilo pravodobne reakcije građana, kao i zamjenice voditelja trgovačkog centra.

Osim dječaka kojeg je u Kninu u zaključanom autu ostavio otac i koji je preminuo od posljedica toplotnog udara i dehidracije, ovog ljeta zabilježeno je još nekoliko slučajeva ostavljanja djece u zaključanim vozilima. U Rovinju je 4. srpnja u vozilu bio ostavljen četverogodišnji dječak, koji je u teškom stanju prevezen u riječku bolnicu. Sličan se slučaj dogodio mjesec dana prije toga u Sinju.

U Ulici Mate Vlašića u Poreču, pak, 30. srpnja u večernjim satima 28-godišnja je njemačka državljanka na sat vremena ostavila u automobilu ostavila dvoje djece i psa. Zaključala ih je i s partnerom otišla u šoping-centar. Djecu i psa spasili su građani, a policija je privela njemački par a kriminalističko istraživanje.