Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji premašio je 5.000, objavljeno nakon što je turski potpredsjednik Fuat Oktaj izjavio da je u Turskoj poginulo najmanje 3.419 ljudi.

No, brojke se mijenjaju iz minute u minutu, pa se sada već govori o 3.432 poginulih i 21.103 ozlijeđenih samo u Turskoj.

Uprava za izvanredne situacije (AFAD) objavila je da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

S mjesta nesreće dolaze brojne vijesti o akcijama spašavanja. Tako je objavljeno kako je petnaestomjesečna beba spašena ispod ruševina zgrade u Kahramanmarasu, 31 sat nakon zemljotresa.

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju akcije potrage i spašavanja kako bi uspjeli spasiti ljude koji su ostali zaglavljeni ispod ruševina nakon razornih zemljotresa.

Spasioci su jutros čuli glas ispod ruševina nakon čega su uložili ogromne napore i uspjeli izvući bebu Meryem Isik koja je potom prebačena u bolnicu.

Ministar urbanizma i okoliša Turske Murat Kurum izjavio je kako su jučerašnja dva razorna zemljotresa direktno pogodila 13,5 milijuna stanovnika Turske, javlja Anadolija.

Navodeći da su se kao država nakon potresa u Erzincanu iz 1939. godine suočili s najvećim zemljotresom u proteklom stoljeću, Kurum je rekao da su "dva zemljotresa direktno pogodila 13,5 milijuna ljudi u 10 gradova".

Po učincima i posljedicama radi se o najvećoj katastrofi u proteklih 100 godina, dodao je Kurum.