Danska je privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, priopćile su u četvrtak danske vlasti.

One nisu rekle koliko je zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u Europi, ali je Austrija u nedjelju iz opreza privremeno zaustavila cijepljenje dozama cjepiva AstraZenece iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije.

Danske vlasti navode da je još šest europskih zemalja prestalo koristiti cjepivo iz jedne serije AstraZenece.

I Norveške zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da "iz opreza" obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv covida, slijedeći primjer Danske. Obustavu je najavila i Italija.

I Austrijska agencija za javno zdravstvo zaustavila je upotrebu jedne serije cjepiva nakon što je osobi koja je cijepljena dijagnosticirana tromboza nakon čega je umrla, a druga je hospitalizirana s plućnom embolijom i oporavlja se.

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) zabranila je u četvrtak u cijeloj zemlji upotrebu serije cjepiva AstraZeneca protiv COVID-19 zbog ozbiljnih neželjenih efekata nakon cjepljenja, javlja Anadolu Agency (AA).

AIFA je priopćila da se zabrana odnosi na seriju ABV2856, dodajući da bi mogla razmotriti dodatne mjere, ako budu bile potrebne, u koordinaciji s Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece s bolestima dviju austrijskih državljanki od kojih je jedna preminula deset dana nakon cijepljenja.

Europska agencija za lijekove (EMA) uvjetno je u četvrtak preporučila odobravanje cjepiva protiv covida-19 američke tvrtke Johnson&Johnson koje se daje u jednoj dozi.

EMA je objavila i da je počela postupnu ocjenu dokumentacije za lijek protiv covida-19 američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly, koktel antitijela, nakon što je ranije odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti.

Podsjećamo, cjepivom AstraZeneca počelo je cijepljenje u Federaciji BiH.