U posljednjih nekoliko desetljeća brojne ljudske aktivnosti dovele su do izumiranja više vrsta ptica, sisara i vodozemaca. Klimatske promjene utjecale su na povišenje nivoa mora, kao i na veći broj oluja koje uzrokuju poplave, što ne samo da uništava staništa brojnih vrsta životinja, već i njihovih izvora hrane, prenose Nezavisne novine.

To je razlog zbog kojeg su znanstvenici, nakon godina pokušavanja da uđu u trag jednoj vrsti glodara (Melomys rubicola), u lipnju ove godine službeno priopćili da mu se izgubio svaki trag.

Proglašen je prvim sisarom čija je vrsta izumrla direktno usljed ljudskog uticaja na globalno zagrijavanje, piše Huffington Post. Od uglednih stručnjaka stižu prilično uznemirujuća upozorenja - smatraju da je naša planeta na rubu šestog masovnog izumiranja, pri čemu bi s lica Zemlje moglo da nestane najmanje 75 posto svih vrsta.

Brzina kojom životinje izumiru trenutno je čak sto puta veća od uobičajene, navodi se u studiji iz 2015. Uništavanje staništa, krivolov i zagađenje okoline već su doveli do izumiranja mnogih vrsta, a s podizanjem temperature od dva stupnja, klimatske promjene ubrzano postaju velika prijetnja ekosistemu.

“Klima se mijenja brže nego ikad ranije u povijesti većine vrsta i kreće se ka ‘novoj normali’ koja se nalazi van granica uvjeta kojima su se životinjske vrste prilagodile evolucijom”, rekao je za Huffingotn post Anthony Barnosky, jedan od direktora Biološkog instituta Sveučilišta Stenford.

Životinje ne mogu migrirati jer ljudi koriste i naseljavaju 50 posto kopna, a ne mogu dovoljno brzo evoluirati da bi pratile promjene’, dodao jeBarnosky. Samo u posljednjih deset godina izumrlo je više od deset vrsta, uključujući nekoliko sisara, ptica i vodozemaca, a za ovu pojavu odgovorni su ljudi.

“Znanstveno je opisano samo oko dva milijuna vrsta, ali procjenjuje se da na Zemlji živi više od 15 milijuna vrsta. Sve te vrste su nam nepoznate. Mislim da znanost, nažalost, nije upoznala većinu izumrlih vrsta’, rekao je Gerardo Sebalios, ekolog s Sveučilišta u Meksiku. Na osnovu podataka Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, Huffington post je sastavio listu 11 životinjskih vrsta koje su definitivno nestale s lica Zemlje: