Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo je upozorio da pobjeda nad Islamskom državom na Bliskom istoku prijeti da izazove metastaze terorizma u Europi, a da islamski terorizam stvori svoju europsku bazu u Bosni i Hercegovini, jer se već danas u njoj vijore crne zastave Islamske države.

''Rasprostranjena je iluzija da Islamska država slabi kako gubi teritorije. Rak (islamskog terorizma) ima svoje metastaze a one su jednako smrtonosne kao tumor sam. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca. Oni nakon pada ISIL-a mogu se premjestiti u Afganistan, gdje će nastati nova Islamska država. Takođe, time sam naljutio mnoge političare, mogu stvoriti europsku bazu na primjer u BiH. Јer se već sada u nekim njenim gradovima vijore crne zastave ISIL-a'', kazao je sinoć Zeman u redovnom tjednom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov, prenijela je RTVBN.

Zeman je podsjetio kako su, kako je kazao, u građanskom ratu u bivšoj Јugoslaviji, muslimanski borci iz inozemstva pohitali u pomoć, kako ih je označio "tzv. Bošnjacima, znači muslimanima".

''Znači postoji izvjestan rizik da se stvori europska baza islamskog terorizma'', kazao je o Bosni i Herecegovini češki predsjednik.

Zeman je također izjavio da se s učestalim napadima na turističke ciljeve u Europi plaši da će islamski teroristi obratiti pažnju i na turističko srce Češke, glavni grad Prag koji je do sada ostao pošteđen napada. On je preporučio gradskim vlastima da pooštre mjere osiguranja kao što je on zapovjedio da se pooštre u predsjedničkoj palači Hradčani u Pragu.