Za neke fotografije nije zgodno da ih vide ni nama bliski ljudi, a kamoli šire internetsko pučanstvo. Kako ih možete prikriti tako da ostanu dostupne samo vama? Evo nekoliko savjeta.

Zahvaljujući usponu i napretku pametnih telefona digitalne kamere postale su suvišne nama hobistima koji okidamo fotografije tu i tamo, kako bi zabilježili neki trenutak vrijedan pamćenja. 

Čak i na smartfone s razmjerno malom količinom memorije moguće je pohraniti ogroman broj fotografija. Većinu smo spremni podijeliti s drugima, što često nemilicie i činimo na društvenim mrežama, zanimalo to naše prijatelje ili ne. No, za neke fotografije nije zgodno da ih vide ni nama bliski ljudi, a kamoli šire internetsko pučanstvo, donosi tportal

Kako ih možete prikriti tako da ostanu dostupne samo vama? Evo nekoliko savjeta koje su prikupili na web odredištu Make Use Of.

Koristite alate u smartfonu

Dva proizvođača srednjostrujaških i široko dostupnih uređaja dolaze s ugrađenim alatima za zaštitu privatnosti: LG i Samsung.

Na Samsungovim uređajima otvorite njihovu aplikaciju Gallery (ne Google Photos), odaberite sve fotografije koje želite sakriti, pa pritisnite i zadržite pritisak.

U skočnom izborniku u gornjem desnom kutu odaberite More i potom Move to Private. 

U idućem koraku trebate uključiti režim rada Private. Otvorite Settings, pa Privacy and Safety i zatim Private Mode. Kad to prvi put radite uređaj će od vas zatražiti stvaranje PIN-a, lozinke ili otisak prsta za provjeru identiteta. 

U režimu rada Private moći ćete vidjeti sve fotografije koje ste skrili. Ako je isključen, bit će nevidljive. Osim fotografija, tako možete prikriti bilo koju datoteku.
 

Na LG-jevim uređajima postupak je nešto drukčiji. Otvorite Settings, pa Fingerprints and Security i potom Content Lock. Uređaj će od vas zatražiti stvaranje PIN-a, lozinke ili otisak prsta za provjeru identiteta.

Zatim otvorite aplikaciju za galeriju koja je postavljena kao početni izbor. Odaberite fotografije koje želite sakriti i kucnite na Menu, pa More i potom Lock. Možete tako zaključati čitave mape sa slikama. 

Nakon što ste kucnuli na Lock, fotografije i/ili mape će nestati. Kako bi ih mogli pregledati, otvorite Menu, pa Show Locked Files. Unesite PIN, lozinku ili otisak prsta i - eto fotografija. 

Koristite aplikacije za upravljanje datotekama

Što ako nemate LG-jev ili Samsungov mobitel? Ne brinite, ima trikova za kojima možete posegnuti, iako su malo kompliciraniji. 

S aplikacijom za upravljanje datotekama možete izvesti dva trika. No, prethodno ga morate instalirati na vaš pametni telefon. U trgovinama aplikacijama na raspolaganju je veliki broj takvih aplikacija (recimo, X-plore File Manager ili AndroXplorer File Manager).

Odaberite jednu od njih, instalirajte ju i pokrenite. Trebate napraviti novu mapu čiji naziv počinje s točkom: na primjer, .TajneFotke. Potom prebacite sve fotografije koje želite sakriti u tu mapu. Kako ćete to izvesti ovisi od aplikacije do aplikacije, ali obično trebate dulje pritisnuti datoteku koju želite premjestiti. 

Sve datoteke koje prebacite više neće biti prikazivane u aplikaciji Gallery. Zašto? Najkraće rečeno, softver vašeg smartfona ignorira mape čiji naziv počinje s točkom. 

Ako trebate sakriti na stotine fotografija, ručno prebacivanje nije praktično rješenje. Bolje je napraviti datoteku .nomedia u mapama koje želite prikriti. Naiđe li softver vašeg smartfona na takvu datoteku u mapi, neće učitati sadržaj mape pri skeniranju direktorija.

Za stvaranje takve datoteke trebat ćete neku od već spomenutih aplikacija za upravljanje datotekama. Upotrijebite ih kako bi došli do mape koju želite sakriti i stvorite novu datoteku .nomedia. Ne zaboravite pritom na točku. Sama datoteka može biti prazna. 

Mapa više ne mora biti prikrivena? Dovoljno je pobrisati datoteku .nomedia.

Imajte na umu kako će ova dva trika prikriti sadržaj u pregledu fotografija, ali će fotografije i dalje biti vidljive pomoću bilo koje aplikacije za upravljanje datotekama. 

Upogonite zasebnu aplikaciju

Ako su vam aplikacije za upravljanje datotekama prekomplicirane, isprobajte neku od aplikacija specijaliziranih za prikrivanje fotografija. Evo nekoliko prijedloga za koja ne morate platiti ništa:

1) Vaulty

Vaulty dolazi s vlastitom galerijom za fotografije. Sve fotografije koje zaključate bit će vidljive samo u sklopu te aplikacije, a sav sadržaj zaključan lozinkom. Moguće je odrediti koje skupine fotografije biti vidljive kojim osobama. 

2) Keepsafe Vault

Keepsafe Vault također zaključava i enkriptira fotografije te nudi mogućnost stvaranja sigurnosne kopije (back-upa) u računalnom oblaku. No, sličicu aplikacije moguće je također sakriti, a omogućava i dijeljenje fotografija koje će se same obrisati nakon 20 sekundi. Baš kao na Snapchatu.

3) Hide Something

Zaključat će pristup vašim fotografijama pomoću PIN-a i lozinke te napraviti sigurnosnu kopiju na Google Driveu. Neće biti prikazana u popisu nedavno korištenih aplikacija.