Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je povodom pravoslavnog Uskrsa poručio kako nikakvo „zlo“ neće uništiti Ukrajinu te se pomolio da Bog djeci vrati sreću, a ožalošćenim majkama donese utjehu.

U videoporuci snimljenoj u jednoj od najpoznatijih ukrajinskih znamenitosti, tisuću godina staroj katedrali Svete Sofije u Kijevu, Zelenskij je rekao da će Ukrajina pobijediti tamu koju joj je donio rat, prenosi Hina.

„Danas i dalje vjerujemo u novu pobjedu Ukrajine i uvjereni smo da nas horda zla neće uništiti“, rekao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak u nedjelju je objavio da ruske snage i dalje bez prestanka granatiraju Mariupolj, pa je pozvao Moskvu da pristane na „istinsko uskršnje primirje“.

„Rusija bez prestanka napada Azovstalj u Mariupolju. Mjesto gdje su naši civili i vojska bombardirano je iz zraka i artiljerijom“, napisao je Podoljak na Twitteru.

Pozvao je Rusiju i da „razmisli o ostacima svojeg ugleda“, o omogućavanju humanitarnog koridora i o posebnom krugu pregovora o razmjeni civila i vojnika.

Skromnija slavlja Uskrsa u nedjelju se održavaju diljem Ukrajine, točno dva mjeseca od početka ruske invazije.

Ukrajinske vlasti u subotu su pozvale vjernike da mise prate online i da poštuju noćni policijski sat.

Sergej Gajdaj, guverner istočne regije Luhansk, rekao je u nedjelju da je u ratu uništeno sedam tamošnjih crkvi.

U mirnim vremenima ukrajinske crkve su bile pune u vrijeme noćnog i jutarnjeg bogoslužja, no ove godine crkve su pozvane da ne okupljaju puno ljudi zbog zabrinutosti da bi mogle postati meta projektila, piše agencija France Presse.

Od početka rata u Ukrajini je ubijeno najmanje 213 djece, uključujući tromjesečnu bebu koja je stradala u raketnom napadu na Odesu, objavili su lokalni dužnosnici.

Na prvoj liniji u istočnom gradu Limanu vojnici su svoj uobičajeni domoljubni pozdrav „Slava Ukrajini“ zamijenili s „Krist je uskrsnuo“.

U maloj crkvi tog grada pedesetak civila okupilo se u zoru usprkos opasnosti od napada.

Tijekom pjevanja psalama u daljini se čula artiljerijska paljba dviju strana.

„Ako donesemo krive odluke tama će nas uništiti, kao što nas tama uništava tijekom ovog rata“, rekao je svećenik na misi kojoj je prisustvovalo i deset vojnika i policajaca u uniformi.

„Zahvalni smo na humanitarnoj pomoći i zajednici koja brine za izbjegle“, dodao je.

U relativnoj sigurnosti Lavova na zapadu zemlje, muž i žena u svojoj najboljoj odjeći zakoračili su u prepunu crkvu, držeći tradicionalnu košaru za doručak prekrivenu izvezenom tkaninom za svećenički blagoslov.

Ispred crkve 27-godišnja Julija slušala je službu iz dvorišta s prijateljicom.

"To je praznik koji spaja obitelj. Sada imamo rat, a posebno je važno slijediti našu tradiciju", rekla je odjevena u dugi crni kaput.

Na drugom kraju zemlje, na bojištu u istočnom gradu Severodonecku ukrajinske snage čekale su skromne zalihe ispod mosta nakon što su ih noću gađale ruske snage minobacačkim granatama.

Uz boce vode i koka-kole, kalašnjikove i žitne pločice, dočekala su ih tri velika uskršnja kruha prelivena glazurom i posuta raznobojnim šećernim kuglicama, koje im je donio zapovjednik.