Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je otpustio nekoliko visokih kijevskih izaslanika u inozemstvu, među kojima i poznatog veleposlanika u Njemačkoj, prema web stranici predsjednika.

U proglasu u kojemu nije naveden razlog otkazima, Zelenskij je objavio da su otpušteni ukrajinski veleposlanici u  Njemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj.

Zasad nije jasno hoće li im dodijeliti neke nove pozicije.

Zelenskij je pozvao svoje diplomate da osiguraju međunarodnu podršku i vojnu pomoć za Ukrajinu koja se nastoji obraniti od ruske invazije koja je započela 24. veljače.

Posebno je osjetljiv odnos Kijeva s Njemačkom koja uvelike ovisi o ruskim zalihama energije i najveće je europsko gospodarstvo.

Andrij Melnik, kojega je prethodnik Zelenskoga imenovao veleposlanikom u Njemačkoj krajem 2014. poznat je među političarima i diplomatima u Berlinu.

Taj 46-godišnjak se redovito oglašava na društvenim mrežama i zauzeo je izrazio negativan stav o političarima i intelektualcima koji se protive naoružavanju Ukrajine.

Njemačkome kancelaru Olafu Scholzu kazao je da se ponaša kao "uvrijeđena jetrena kobasica" jer nije odmah prihvatio poziv Zelenskoga da posjeti Kijev.

Kijev i Berlin trenutno su u sporu oko turbine njemačke proizvodnje koja je na održavanju u Kanadi. Njemačka želi da Ottawa vrati turbinu ruskom plinskom gigantu Gazpromu kako bi mogao slati plin u Europu.

Kijev je pozvao Kanadu da zadrži turbinu, uz objašnjenje da se slanjem u Rusiju krše sankcije nametnute Moskvi.