Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je rekao kako nije vidio nikakav kineski mirovni plan, ali da bi pozdravio sastanak između Ukrajine i Kine, prenosi Reuters.

"Željeli bismo se sastati s Kinom", rekao je tijekom konferencije za novinare u Kijevu, koju je održao sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba objavio je kako je njegov kineski kolega Wang s njim podijelio "ključne elemente kineskog mirovnog plana" tijekom sastanka u Njemačkoj ranije ovog tjedna.

"Ukrajina je otvorena za razgovore o toj temi"

"Očekujemo da će s nama podijeliti cijeli tekst mirovnog prijedloga jer to nije nešto o čemu možete donijeti zaključke nakon razgovora", rekao je Kuleba. Obraćajući se novinarima sinoć u New Yorku na Općoj skupštini UN-a, Kuleba je rekao kako je Ukrajina "otvorena za razgovore o toj temi".

"Spremni smo razgovarati s onima koji imaju ideje koje nam mogu pomoći da postignemo taj cilj", ustvrdio je Kuleba. No jedan ukrajinski dužnosnik je jučer upozorio da nijedan mirovni plan ne bi trebao prijeći "crvene linije" koje je postavio Kijev.

"Te crvene linije su principi UN-ove povelje te uključuju poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je pa dodao: "Nema pregovora oko bilo kojeg ukrajinskog teritorija. Predsjednik Zelenski je to u više navrata jasno rekao."