Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu za CNN rekao da je ukrajinsku protuofenzivu "usporila" ukopanost ruskih snaga. Dodao je kako bi volio da su isporuke oružja sa Zapada omogućile da protuofenziva počne "mnogo ranije".

Kazao je da u nekim dijelovima zemlje njegova vojska ne može "čak ni pomisliti da započne" napade jer nema "adekvatno oružje". "Zahvalan sam SAD-u, ali rekao sam njima, kao i europskim čelnicima, da bismo željeli započeti protuofenzivu ranije i da trebamo sve oružje i materijal za to. Zašto? Jednostavno zato što ako počnemo kasnije, ići će sporije", nastavio je.

Tvrdi kako poteškoće na bojnom polju sada dovode do "usporene" protuofenzive. "Želio sam da se naša protuofenziva dogodi puno ranije jer svi su shvatili da će, ako protuofenziva kasnije krene, veći dio našeg teritorija biti miniran. Dajemo našem neprijatelju vrijeme i mogućnost da postavi više mina i pripremi svoje obrambene linije", objasnio je.

"Što kasnije počnemo, bit će nam teže"

Ukrajinski dužnosnici opetovano govore da je protuofenziva u tijeku, ali da glavni napad tek slijedi. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je prošlog mjeseca da Ukrajina zadržava neke od svojih rezervi i da "glavni udar" tek predstoji.

Zelenski smatra kako je vrijeme neprijatelj. "Što kasnije počnemo, to će nam biti teže", istaknuo je. Kontinuirano moli zapadne vlade da što prije Kijevu daju naprednije oružje, poput američkih raketnih sustava dugog dometa.

"U nekim smjerovima to će nam dati priliku za početak protuofenzive. Na nekim pravcima ne možemo ni pomisliti da krenemo jer nemamo odgovarajuće oružje. A bacanje naših ljudi na (bojišnicu) da stradaju pod udarima ruskog dalekometnog oružja bilo bi jednostavno nehumano", poručio je.

Ponovio je svoju molbu za isporuku borbenih aviona F-16 američke proizvodnje. Sjedinjene Države ovlastile su svoje saveznike da počnu obučavati ukrajinske pilote za upravljanje tim letjelicama, ali još nisu dopustile saveznicima ponovni izvoz tih zrakoplova u Ukrajinu.

"Teško je bez zaštite iz zraka"

"Ne radi se čak ni o ukrajinskoj prednosti na nebu nad Rusima. Ovdje se radi samo o ravnopravnosti. F-16 ne pomažu samo onima na bojnom polju da napreduju. Jednostavno je jako teško bez zaštite iz zraka", tvrdi ukrajinski čelnik.

Osvrnuo se i na kratkotrajnu oružanu pobunu paravojne skupine Jevgenija Prigožina 23. lipnja, koja je predstavljala najveću prijetnju vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina u posljednja dva desetljeća.

Uvjeren je da će Putin sada pokušati ojačati svoju moć i "konsolidirati svoje društvo". Također je sugerirao da je ruski čelnik bio izvan vidokruga javnosti od tajnog dogovora u Kremlju koji je okončao Wagnerovu kaotičnu pobunu. "Nakon svih ovih događaja, gdje je Putin otišao? Rijetko izlazi na ulicu. Viđamo ga u njegovim uredima itd., ali nikad ga ne vidimo vani", istaknuo je.

"Putin ne napušta svoj bunker"

Tvrdi da su ukrajinske obavještajne službe utvrdile da je Kremlj izmjerio potporu koju Prigožin uživa među građanima. "Pola Rusije je podržalo Prigožina. Pola Rusije je podržalo Putina. Neke od ruskih regija su u međuvremenu balansirale ne znajući koga će podržati", naveo je.

Odgovorio je i na pitanje strahuje li od potencijalnih pokušaja atentata. "Bit ću iskren. Da stalno razmišljam o tome, jednostavno bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji sada ne napušta svoj bunker", dodao je. Kaže da ga stalne prijetnje njegovom životu ne ometaju.

"Možete se staviti u kavez poput životinje i vezati se lancima stalno misleći da samo što niste ubijeni. Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome", objasnio je.

"Volim AC/DC"

Rekao je kako cijeni trenutke usamljenosti. "Sam mogu biti uz glazbu ili knjigu. I rano, rano ujutro, kad nema zvukova, nema ljudi, nikoga. Mogu samo čitati. Razmišljati. A glazba stvarno pomaže", kazao je.

"Volim AC/DC. I ukrajinsku glazbu – naravno, jako volim ukrajinsku glazbu jer je ukrajinski moj materinji jezik. Stoga ne razumijem samo glazbu nego razumijem (i) riječi. Kod AC/DC ne razumijem sve riječi. Sviđa mi se energija grupe AC/DC", naveo je. Zaključio je kako mu trening u šest ili sedam ujutro, u ritmu glazbe AC/DC, "daje energiju za cijeli dan".