Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski smijenio je šefa državne sigurnosti Ivana Bakanova i glavnu državnu tužiteljicu Irinu Venediktovu zbog izdaje i suradnje s Rusijom.

-Danas sam donio odluku o smjeni glavne državne tužiteljice i šefa ukrajinske službe sigurnosti. Evidentiran je 651 kazneni postupak koji se odnosi na veleizdaju i suradnju djelatnika tužiteljstava, istražnih tijela i drugih državnih agencija. Više od 60 zaposlenika tužiteljstva i ukrajinske Službe sigurnosti ostalo je na okupiranom području i radi protiv naše države, kazao je Zelenski.

Osvrnuo se i na izjavu bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u kojoj Ukrajini prijeti sudnjim danom.

-Nitko neće prihvatiti takvo zastrašivanje. Pogledajte koliko je to cinično reći danas - baš na godišnjicu ruskog rušenja malezijskog Boeinga iznad Donbasa u kojem je ubijeno 298 ljudi, među kojima 80 djece državljana 10 zemalja. Rusija je već tada išla prema statusu terorističke države i posebnom sudu koji će sigurno suditi za rusku agresiju, dodao je.

U ruskom napadu na okrug Bahmut u Doneckoj regiji ozlijeđeno je šest osoba, među njima troje djece. Granatirani su grad Soledar i selo Jahidne. Nakon povlačenja ruskih snaga iz Kijevske regije pronađena su tijela 1346 civila. Polovina ih je ubijena iz pištolja, pokazala je istraga. Još je 300 osoba nestalo.

Nakon što nije uspijela osvojiti glavni grad Kijev, ruska vojska zauzela je velike dijelove ukrajinskog juga i istoka. No i Ukrajina zahvaljujući pomoći Zapada i oružju dugog dometa polako oslabljuje rusku vojsku. Navodno su uništili 30-ak neprijateljskih spremišta za streljivo.