Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je jučer da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

"Nećemo se odreći ničega što je naše"

U svojem večernjem obraćanju, Zelenskij je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji.

"Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše", rekao je.

"Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati".

Slab napredak pregovora

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Separatisti iz Zaporižje: Referendum će biti održan u rujnu

Proruski separatisti koji upravljaju okupiranom regijom Zaporižje su objavili da ne odustaju od planova za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji, koji je planiran u rujnu. Točan datum referenduma još nije odlučen, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član separatističke uprave.

"Pripreme za referendum već su u tijeku. Zakazan je za rujan. Točan datum referenduma se utvrđuje i bit će objavljen u bliskoj budućnosti", rekao je Rogov.

Rusija je nakon okupacije regije formirala proruske uprave, pokrenuti su ruski TV kanali i radio postaje i uspostavljene trgovinske veze s anektiranim Krimom.

RIA Novosti pišu da separatisti raspravljaju o "sinkronizaciji referenduma" s regijom Herson.

Dnevnik.ba