Smjena vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je "resetiranja" vojnog vrha, rekao je ukrajinski predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za kanal Fox News. Zelenski je razgovarao s američkim voditeljem Fox Newsa Bretom Bayerom na jednoj od lokacija u blizini prve linije bojišnice u Harkivu.

Odgovarajući na pitanje zašto su smijenjeni vrhovni zapovjednik vojske Valerij Zalužni i ostalo vodstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenskij je rekao da se radi o "resetiranju", restrukturiranju i promjeni upravljanja vojnim zapovjedništvom. “Moramo biti brži. To znači rješavanje sve birokracije koju imamo. Inače nećemo imati nikakve šanse”, rekao je za Fox News.
 


"Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, nego životi ljudi"

Zelenski je naglasio da “moramo biti pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi". “Vrijeme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi”, dodao je.

Zelenskog su također pitali u vezi s dodjeljivanjem titule Heroja Ukrajine Valeriju Zalužnom i je li to značilo generalovu stalnu potporu predsjednikovoj politici ili potencijalno skretanje prema opoziciji. Predsjednik je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog. “Branio je naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodijelio titulu heroja Ukrajine. Jako sam mu zahvalan", rekao je Zelenski.

Progovorio o ukrajinskim gubicima

Novinar Fox Newsa ie ukrajinskog čelnika pitao zna li koliki su gubici Ukrajine u ovom ratu. “Znamo da je ubijeno nekoliko desetaka tisuća ljudi. Deseci tisuća djece su također deportirani, znamo za to”, rekao je Zelenski.

“Omjer je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika", dodao je. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog i predsjednikovim namjerama da smijeni vrhovnog zapovjednika.

"Svi se moraju promijeniti"

Zelenski je 8. veljače najavio smjenu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. U objavi na društvenim mrežama Zelenski je naveo da se sastao sa Zalužnim i izrazio mu zahvalnost za dvije godine obrane Ukrajine. Razgovaralo se o potrebnoj obnovi Oružanih snaga i raspravljalo o potencijalnim kandidatima za ulazak u obnovljeno vodstvo Oružanih snaga.

Zelenski je zamolio Zalužnog da ostane dio tima, ali ovaj je to navodno odbio. Nakon što je potvrdio da je smijenjen, Zalužni je objavio: "Zadaci 2022. razlikuju se od onih 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novoj stvarnosti kako bismo zajedno pobijedili."

Zalužnog je zamijenio Oleksandr Sirski, koji je zapovijedao ukrajinskim snagama koje su uspješno obranile Kijev i Harkiv.