Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je oštro kritizirao NATO jer Ukrajina nije dobila vremenski okvir za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

"Nepojmljivo je i apsurdno da se ne postavlja vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine", napisao je u oštroj izjavi na Twitteru.

"Izgleda da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO ni da postane članica saveza", dodao je.

Podsjetimo, NATO je još 2008. godine otvoreno poručio da će Ukrajina postati članica. Ali savez još uvijek nije rekao kako i kada bi se to moglo dogoditi.

"Dobili smo signale da se raspravlja o tekstu bez Ukrajine"

"Sada, na putu za Vilnius primili smo signale da se raspravlja o određenom tekstu bez Ukrajine", dodaje Zelenski. Naglašava da se taj tekst odnosi na "poziv da postane članica NATO-a, a ne na članstvo Ukrajine".

"Neodlučnost je slabost. I otvoreno ću o tome raspravljati na summitu", kaže.

Kaže da se bez vremenskog okvira za poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u "ostavlja prostor za razgovor o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima s Rusijom".

"A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror", dodao je Zelenski. Kijev je priznao da Ukrajina neće moći pristupiti NATO-u dok traje rat s Rusijom - ali traži jasan vremenski okvir za ulazak.