Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je smjenu vrhovnog ukrajinskog zapovjednika, generala Valerija Zalužnog.

U objavi na Telegramu, poslanoj neposredno prije službene objave, ispod fotografije na kojoj je sa Zalužnim, Zelenski je napisao: “Sreo sam se s generalom Valerijem Zalužnjijem. Zahvalio sam mu za dvije godine obrane Ukrajine.”

“Razgovarali smo kakva je obnova potrebna Oružanim snagama Ukrajine. Razgovarali smo i o tome tko bi mogao biti u obnovljenom vodstvu Oružanih snaga Ukrajine. Sada je vrijeme za takvu obnovu”, navodi se dalje.

“Zadaci 2022. razlikuju se od onih 2024.”, poručio je sam Zalužni, a prenosi CNN.
 


Oko čega se Zelenski i Zalužni nisu slagali?

U tekstu objavljenom u zapadnim medijima nakon što je ukrajinsku protuofenzivu odbila snažno ojačana ruska obrana, Zalužni je upozorio da bez velikog tehnološkog iskoraka "najvjerojatnije neće biti dubokog proboja", nego tek "ravnoteža razornih gubitaka i razaranja".

Njegove su primjedbe odmah izazvale kritike iz ureda Zelenskog, koji je rekao da takav komentar o ratu samo koristi Rusiji. Nedavno su se dvojica čelnika sukobila oko toga treba li Ukrajini masovna mobilizacija. Zapovjednik vojske sugerirao je da je potrebno do pola milijuna novaka, čemu se Zelenski opirao.

Predsjednik je na tiskovnoj konferenciji u prosincu rekao da je mobilizacija 'vrlo osjetljivo' pitanje i da želi čuti više argumenata prije nego što se osjeti potpuno spremnim poduprijeti taj korak. “To je vrlo ozbiljan broj”, rekao je tada Zelenski. “To je pitanje o ljudima, o pravdi, o obrambenim sposobnostima. To je i financijsko pitanje.”

U tekstu za CNN prošlog tjedna, dok su se širile glasine, Zalužni je jasno iznio svoje frustracije oko tog pitanja, govoreći o "nemogućnosti državnih institucija u Ukrajini da povećaju razine ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera". Te primjedbe su bile vrlo neuobičajene za čovjeka koji općenito nerado govori javno.

Za zapovjednika vojske postavljen general koji je obranio Kijev

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da Oleksandr Sirski, koji će zamijeniti Zalužnog, ima "uspješno iskustvo u obrani" u Kijevu i "uspješno iskustvo u ofenzivi" u Harkivu.

Naime, general Sirski vodio je obranu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, na početku ruske invazije 2022. godine. Ruske snage pokušale su doći do Kijeva ogromnom kolonom oklopnih vozila, ali ukrajinske snage su uspješno obranile glavni grad.

Sirski je bio glavni organizator iza ukrajinskog iznenađenja i uspješnog protunapada u Harkivu tog ljeta i od tada služi kao zapovjednik vojnih operacija u istočnoj Ukrajini - jednoj od dvije glavne osovine u ukrajinskoj protuofenzivi.