Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas posjetiti Njemačku i Francusku kako bi pokušao dobiti vitalnu vojnu pomoć i potpisati bilateralne sigurnosne obveze dok se rat s Rusijom bliži trećoj godini.

Putovanje dolazi dok ukrajinske trupe pokušavaju zadržati ruske snage koje se približavaju gradu Avdijivki na istoku zemlje. Ukrajina se suočava s nedostatkom vojnika i zaliha streljiva, dok je američka vojna pomoć odgođena mjesecima.

To će obilježiti prvo putovanje Zelenskog u inozemstvo otkako je smijenio svog popularnog zapovjednika vojske i preustrojio svoje vojno zapovjedništvo, što je bio veliki rizik usred rata za koji je rekao da je potreban da bi se suočili s promjenjivim izazovima na bojnom polju.

Sporazum s Macronom i Sholzom

Čini se da su Njemačka i Francuska spremne postati drugi i treći ukrajinski saveznik koji će potpisati bilateralne sigurnosne sporazume koji bi uspostavili uvjete za nastavak potpore dok Ukrajina ne postigne svoj cilj pridruživanja vojnom savezu NATO-a.

Detalji sporazuma koji će biti potpisani s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom još nisu poznati, no Kijev je rekao da želi koristiti prvi sporazum potpisan s Britanijom u siječnju kao okvir.

London je rekao da je taj sporazum formalizirao niz potpora koje je pružao i nastavit će pružati sigurnosti Ukrajine. Također je stvorio obvezu održavanja konzultacija s Kijevom u roku od 24 sata u slučaju da se Ukrajina suoči s budućim ruskim oružanim napadom i pružanje brze i trajne sigurnosne pomoći.

"Sporazum uključuje i ekonomske te financijske elemente"

Francuski dužnosnici dali su malo detalja o bilateralnom sporazumu između Pariza i Kijeva uoči ceremonije potpisivanja koja se očekuje u Elizejskoj palači u Parizu u petak navečer.

Rekli su da sporazum uključuje ekonomske i financijske elemente i da nije ograničen na vojne. "Logika iza toga je dugoročna potpora Ukrajini, kako bi ruska agresija propala", rekao je jedan francuski dužnosnik.

Zelenski će se sastati s američkom potpredsjednicom

Njemačka je vršila pritisak na europske i američke partnere da preuzmu rigoroznije obveze u pogledu vojnih opskrbe Ukrajine. Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je njegova zemlja ove godine predvidjela 3.5 milijardi eura za opskrbu streljivom te da će 2024. isporučiti tri do četiri puta više u odnosu na 2023.

Očekuje se da će Zelenski također održati govor na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu. Planirano je nekoliko njegovih bilateralnih sastanaka na marginama konferencije, uključujući s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris.