Ukrajina i njezini partneri mogli bi pozvati Rusiju na budući mirovni summit radi razgovora o okončanju dvogodišnje invazije Moskve pod uvjetima Kijeva, rekao je viši ukrajinski dužnosnik.

Švicarska će biti domaćin sastanka na vrhu na kojem će se raspravljati o mirovnom rješenju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koje bi se na kasnijem sastanku moglo prenijeti Rusiji, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda Zelenskog.

"Može doći do situacije u kojoj bismo pozvali predstavnike Ruske Federacije na sastanak na kojem bismo im predstavili plan u slučaju da (onaj) tko tada bude predstavljao zemlju agresora iskreno bude htio okončati ovaj rat i vratiti se pravednom miru", izjavio je na konferenciji za novinare u Kijevu.

Zelenski je svoje mirovno rješenje prvi put predstavio na summitu skupine G20 u studenom 2022., a ono se sastoji od obnavljanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i potpunog povlačenja ruskih snaga.

Kijev odbija razgovarati s Moskvom dok svi ruski vojnici ne napuste ukrajinski teritorij. Kremlj je rekao da trenutno nema osnove za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine te da je mirovni plan Kijeva apsurdan jer isključuje Rusiju.