Poljoprivrednici su jutros u Sarajevu, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dijelili svoje proizvode, najviše paprike, paradajz, lubenice i dinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (SPUFBiH) Avdo Muslimović novinarima je kazao da poljoprivrednici Vladi FBiH žele dati priliku za dogovor.

"Još uvijek imamo strpljenja i vladi dajemo dovoljno prostora za dogovor. Očekujemo da se oglasi premijer i da zakaže zajednički sastanak na kojem bi uslijedili svi naši zahtjevi koji su veoma realni. Moguće ih je ispoštovati ako vlada bude imala dobre volje", rekao je Muslimović.

Napomenuo je kako vlasti u Federaciji BiH ne mogu imati opravdanja kada je u pitanju njihov odnosa prema poljoprivrednicima.

"Opravdanja nema da sredstava nema. Sredstava ima. Sva javna poduzeća u Federaciji imaju 20 puta više sredstava na računima u komercijalnim bankama. Zar mi trebamo educirati ministricu financija da isplati poljoprivrednike u Federaciji. To je smiješno, simboličnih 40 milijuna u odnosu na milijardu koliko oni dijele grantovima i 700 milijuna sebi za plaće. Potrebno je da se osigura 40 dodatnih milijuna plus 10 milijuna plavog dizela kako bi mirnije dočekali ovu jesen. Umjesto da što sada punimo 12 posto proračuna mi bi punili 25 posto. Oni koji proizvode pune proračun, a svi ostali troše", kazao je predstavnik poljoprivrednika.

Među 40-tak građana koji su danas uzimali poljoprivredne proizvode najviše je bilo umirovljenika.

Jedan od okupljenih građana nosio je i transparent na engleskom jeziku sa natpisom "Europo, BiH nije Grčka".