Zapadnohercegovačka županija (ZHŽ) neradnim danom proglasio je 25. studeni, a po riječima predsjednika županijske vlade Zdenka Ćosića, to nije zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

"Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u ŽZH jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našoj županiji", kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. studeni nije neradni dan.

Dodao je kako vlasti Zapadnohercegovačke županije nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan državnosti BiH.

"To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našoj županiji i taj se dan neće obilježavati. Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a", dodao je Ćosić.
 
Sveta Kata zaštitnica je Gruda, Ljubuškoga, Kreševa i drugih mjesta u BiH.

Ovakva odluka premijera Ćosića u 'Sarajevu' se smatra skandaloznom i sramotnom s obzirom da direktno po njihovom mišljenju negira datum obnove državnosti Bosne i Hercegovine. Zapadno-hercegovačka županija tako će se pridružiti entitetu Republika Srpska u kojem se već tradicionalno ne obilježava 25. studeni, piše abcportal.info.