''Ova situacija je dovale u pitanje sve i ugrozila je budućnost bošnjačkog naroda i sve što se tiče koalicije ostaje otvoreno'', izjavio je na press konferenciji potpredsjednik SBB-a BiH Mirsad Đonlagić nakon sastanka visokih dužnosnika SBB-a i SDA povodom uhićenja Fahrudina Radončića.

"Ovo je situacija s katastrofalno nesagledivim posljedicama, ukoliko ona ode u nekom pravcu u kojem ne bi nitko normalan u ovoj BiH to želio", dodao je Đonlagić rekavši kako je Radončić najuspješniji poslovni čovjek u povijesti BiH koji je na proteklim izborima osvojio 200 tisuća glasova.

Đonlagić je na pitanje o budućnosti koalicije i što ''ako ne bude Radončića'' rekao kako stranka ne može govoriti o budućnosti koalicije, da će učiniti sve da ona ostane na snazi, ali da žele vjerovati kako će Radončić biti na slobodi.

"Svima je poznato koliko je SBB energije, volje i znanja dao da otvori perspektivu BiH, da se kreira pozitivna priča, ekonomske, socijalne politike i europskih integracija. Radončićevo uhićenje je ugrozilo perspektivu bošnjačkog naroda, ali i situacije u BiH", rekao je.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović upitan je stoje li pojedini članovi njegove stranke iza ovog uhićenja, rekao je kako ne vjeruje da je netko od stranačkih dužnosnika prekršio stranački dogovor, ali da ne vidi ni načina kako bi netko iz stranke mogao utjecati na institucije.

''Ako se pokaže da iza stoje neki članovi, a ja ne vjerujem da je istina i da su prekršili stranačku disciplinu, snosit će posljedice. Neodgovorno je rušiti koaliciju. Samo ne znam na koji način članovi SDA mogu utjecati na Tužiteljstvo i kako se to može dokazati'', rekao je Izetbegović i dodao kako je ovo uhićenje zadalo udarac koaliciji.

Novinare su zanimala imena dužnosnika SDA, koji po tvrdnjama SBB-a i Radončićevih odvjetnika stoje iza ovoga, pa je Đonlagić rekao kako su imena Asima Sarajlića i Aljoše Čampare ''imena koja se pojavljuju vrlo često u medijima''.

''Ja nemam dokaze, ali ta imena su neizbježna kada se govori o ovoj situaciji'', rekao je Đonlagić i dodao kako je ''ovo učinio netko kome ne odgovara da iz BiH krene pozitivna priča''.

Inače, Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Suda mjesec dana pritvora, a odluka će biti donesena na ročištu u 16 sati.