Zbog prometne nesreće koja se dogodila u mjestu Donja Jablanica na magistralnom putu M-17 Jablanica-Mostar, prometuje se jednom trakom. Dodatne poteškoće na ovoj dionici pričinjavaju i nove sniježne padaline, zbog kojih se teretna vozila sa prikolicom i šleperi koji ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu, isključuju iz prometa.

I na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Nove padaline usporavaju prometovanje i na ostalim putevima u našoj zemlji. Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolniku ima na putnim pravcima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je promet za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.