U zimskom razdoblju dok vladaju niske temperature važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kako vam toplina ne bi uzalud izlazila iz doma.

Tri su glavna razloga zbog kojih vam se dom ne zagrijava maksimalno, a kako to popraviti, pročitajte u nastavku, piše Poslovni.hr.

1. NAMJEŠTAJ JE PREBLIZU RADIJATORU

Stručnjak za interijere Warren Kinloch navodi da je jedan od glavnih razloga gubitka topline namještaj koji je postavljen preblizu radijatorima. Takav raspored spriječava učinkovitost vašeg sustava grijanja.

"Namještaj djeluje kao barijera, sprječavajući topli zrak da slobodno cirkulira prostorijom. Kako biste optimizirali protok topline, pobrinite se da postoji dovoljno razmaka između radijatora i namještaja", savjetuje Kinloch.

2. PROPUH

Ako vrata i prozori nisu ispravno zatvoreni i postoji propuh, hladan zrak koji prolazi zasigurno je odgovoran za dio topline koju gubite. Najidealnije bi bilo riješiti pitanje hidroizolacije na objektu ili sami zabrtvite postojeće praznine oko prozora i vrata.

U slučaju da tražite dugotrajno rješenje, isplati se uložiti u nove prozore.

3. NEISPRAVNE POSTAVKE TERMOSTATA

Kinloch navodi da pogrešno konfigurirane postavke termostata mogu biti odgovorne za hladan dom. Upozorio je da mnogi vlasnici kuća nesvjesno krivo postavljaju svoje termostate, što može dovesti do "neadekvatnog grijanja".

"Uvijek biste trebali još jednom provjeriti je li vaš termostat ispravno programiran i razmislite o ulaganju u pametni termostat za precizniju kontrolu temperature", savjetovao je.