Smjena ministrice uprave i lokalne samouprave RS-a Lejle Rešić, a koja je posljedica zaoštravanja odnosa u koaliciji DNS-a i SNSD-a u Prijedoru, samo je jedan u nizu burnih političkih događaja koji obilježavaju scenu na svim razinama vlasti u BiH. Dva dana prije javnost je iznenadila odluka predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da podnese ostavku na dužnost ministra sigurnosti BiH u Vijeću ministara, piše Večernji list BiH.

Pitanje odnosa

Kazao je da su razlozi potpuno principijelne prirode te da “nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika”. Radončić je zahvalio SDA što je njemu i stranci omogućio da budu u parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara. No, poručio je kako postoje političke razlike o nekoliko strateških pitanja. Prvo je činjenica da je tražio da se migrantska kriza riješi legalnim deportacijama te je ukazivao da postoji problem s Pakistanom i Njegovom Ekscelencijom u Sarajevu koji ne želi pomoći da se deportira više od 9500 migranata koji su ogromni sigurnosni rizik. “Imali smo situaciju da su tada predsjedatelj Predsjedništva gospodin Džaferović i ministrica vanjskih poslova primili tog veleposalnika, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana. U svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar sigurnosti podnio ostavku, zato što predsjedatelj, odnosno šef države, staje na stranu jednog veleposlanika, a da nije saslušao argumente Ministarstva sigurnosti”, kazao je Radončić. Drugi je razlog strateško neslaganje vezano za aferu “Respiratori”. “Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet baviti se krivcima, ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, a ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH”, kazao je on. Odmah nakon ostavke krenule su i špekulacije hoće li ova smjena uzdrmati odnose SBB-a i SDA na nekim nižim razinama. No, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini Sarajevske županije Zvonko Marić kazao je da se neće ići na rušenje aktualne Vlade SŽ-a ako bude radila na realiziranju kapitalnih projekata, na čemu su u i prethodnoj Vladi inzistirali.

Odluka Ustavnog suda

Istodobno, odnosi na razni FBiH dodatno su zaoštreni nakon što su bošnjački političari pokrenuli optužbe na račun Hrvata, kao i pritiske na rad pravosuđa koje provodi istragu u slučaju uvoza medicinske opreme iz Kine. S druge strane, vlast se prilično zatresla nešto sjevernije, u Tuzlanskoj županiji, i to nakon što je Ustavni sud FBiH zauzeo mišljenje da je Vlada TŽ-a neustavna jer u sastavu nema nijednog ministra Hrvata. Ovom je odlukom dovedena u pitanje zakonitost odluka koje je u proteklom razdoblju donosila Vlada.