Za oko 80 milijuna djece diljem svijeta postoji opasnost od zaraze ospicama ili dječjom paralizom, bolestima za koje postoji cjepivo, ali je pandemija novog koronavirusa poremetila redovite programe cijepljenja u najmanje 68 zemalja, upozorile su u petak agencije UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i GAVI, međunarodna organizacija za programe vakcinacije u siromašnim zemljama, uoči svjetskog samita posvećenog cijepljenju 4. lipnja izdale su priopćenje u kojem upozoravaju da je pandemija uvelike poremetila redovito cijepljenje djece do prve godine života u 68 zemalja, njih oko 80 milijuna.

Zbog ograničenja putovanja, kašnjenja isporuka medicinskog materijala, nevoljkosti roditelja da napuste domove zbog mogućeg izlaganja koronavirusu te nedostatku zdravstvenih radnika, došlo je do prekida i poremećaja "bez presedana" u redovitim akcijama procjepljivanja djece, ističu međunarodne organizacije.

"Ne možemo dopustiti da se borba protiv jedne bolesti vodi na uštrb velikog napretka u borbi protiv drugih bolesti koje se još k tome mogu i spriječiti", kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Fore upozorava da se cijepljenje mora ponovo pokrenuti kako jednu smrtonosnu zarazu ne bi zamijenili drugom.

S obzirom na aktualnu borbu protiv covida-19, većina zemalja usredotočena je na očuvanje zdravlja zdravstvenih radnika zbog čega se svi moramo pridržavati strogih pravila fizičkog distanciranja.

WHO je u travnju podsjetio da je, iako su zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa preopterećeni, cijepljenje protiv raznih već poznatih uzročnika zaraznih bolesti ključno za globalno spašavanje života.