U Unsko-sanskoj županiji od školske 2019/2020. se zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, a bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika.

Ovu informaciju utvrdila je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USŽ, a razmatrana je na jučerašnjoj sjednici Vlade USŽ. Rezultati analize su poražavajući i posljedice iseljavanja stanovništva iz BiH tek dolaze na naplatu.

U Unsko-sanskoj županiji trenutno postoje 74 centralne i 120 područnih škola, a nakon implementacije predloženih mjera, u USŽ trebalo bi biti zatvoreno ukupno 39 škola, a najviše područnih. U praksi to znači da će bez posla ostati 229 učitelja i nastavnika, ali sigurno i određeni broj ostali zaposlenik radnika poput domara, higijeničarki i slično.

Za formiranje jednog odjeljenja u školi minimalan broj učenika koji je neophodan je 18. Posljedice iseljavanja stanovništva, znače i manje djece u školama, piše Klix.

Tako je prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma. Ipak, s obzirom na velike troškove, vlast u USŽ sada podvlače liniju.

Nakon detaljne analize škole u USŽ su dobile obavještanje o onome što slijedi, a evidentno je da će najteže odluke morati donijeti direktori škola, koji će biti primorani uručiti otkaze velikom broju ljudi koji će izgubiti nastavnu normu.