Pojačano zaduživanje entiteta putem prodaje trezorskih zapisa i najava državne vlasti da će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti skoro 1,5 milijardi maraka povod je za zabrinutost, ako ne i alarm ekonomista širom BiH.

Trezorski zapisi

Mnogi smatraju da bi BiH mogla „preko noći“ ući u krug zemalja koje su prezadužene.

Naime, Federalno ministarstvo financija je na aukciji putem Sarajevske burze vrijednosnih papira ponudilo na prodaju 5.000 trezorskih zapisa FBiH, nominalne vrijednosti 10.000 KM po jednom trezorskom zapisu, s rokom dospijeća od šest mjeseci. 

Ekonomist Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da je očekivano da kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom narušava fiskalnu stabilnost.

"Stabilnost je narušena naročito kad je riječ o entitetima, mada su i pojedine županije u problemima. Zbog toga je potrebno da što prije izađemo iz recesije i normaliziramo gospodarstvo. To ne ovisi od nas, već globalnih kretanja, prije svega u zemljama EU. Kratkoročna zaduživanja pokazuju da postoje određeni problemi u ispunjavanju tekućih obaveza proračuna", pojasnio je Čavalić.

Pad prihoda

Dodao je da je zaduživanje rezultat evidentnog pada prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

"Očekujem više zaduženja ovog tipa u 2021., posebno u prvom i drugom kvartalu. Tada dolaze na naplatu sve posljedice recesije i propusta u vođenju ekonomske politike. Sljedeća podrška MMF-a će vjerojatno biti operativna početkom iduće godine, što će ublažiti određene proračunske problem", kazao je Čavalić. 

Povećanje od 25 posto

Prema podacima o zaduženosti BiH, ukupni dug BiH bio je 8,2 milijarde KM. 

BiH je ove godine već uzela kredit od MMF-a u iznosu od oko 660 milijuna KM. Zaduženje s novih 1,4 milijarde bi dovelo do povećanja zaduženosti za 25 posto u jednoj godini.