Odluka Europske središnje banke o povećanju referentne kamatne stope za 50 baznih poena u cilju suzbijanja inflacije pogodila je i banke u Republici Srpskoj. Od osam banaka koje posluju u bankarskom sektoru, šest je potvrdilo povećanje rata za svoje klijente, priopćeno je iz Agencije za bankarstvo RS.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske potvrdili su da je rast anuiteta na kredite s promjenjivom kamatnom stopom neizbježan, jer je došlo do rasta euribora. Sve banke koje povećavaju rate kredita temeljem promjenjive kamatne stope dužne su obavijestiti korisnike.

„Uvažavajući činjenicu da je promjenjiva kamatna stopa predviđena i prije sklapanja ugovora o kreditu, odnosno da je klijent pravodobno i točno obaviješten o mogućnosti promjene kamatne stope, takva promjena ne bi trebala ugroziti klijentovu sposobnost da uredno podmiri ugovor o kreditu. njegove obveze”, navode iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Povećanje kamatnih stopa dolazi nakon odluke Europske središnje banke da podigne kamatne stope prvi put u 11 godina, pokušavajući kontrolirati rastuću inflaciju u eurozoni. Europska središnja banka povećala je ključnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova zbog inflacije u eurozoni, a do kraja godine planira još jedno povećanje.

"Moramo dovesti inflaciju do dva posto u srednjem roku. To je imperativ, to je strategija, to je objektivan pregled", rekla je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Iako bankari tvrde da je riječ o blagom poskupljenju, građani strahuju od mogućih većih kamata i općenito novih poskupljenja.

Očekuje se da će inflacija još neko vrijeme ostati visoka zbog stalnih pritisaka cijena energije i hrane. Veći inflatorni pritisci proizlaze i iz pada vrijednosti eura.

"Bijeg iz eura i prelazak na druge valute uzrokovao je dodatni pritisak na gubitak vrijednosti eura, pa je to izazvalo potrebu povećanja kamata, kako bi ljudi ostali u eurima u Europi. Mi ćemo platiti cijenu , nažalost, ali nadam se da neće biti previše jer su kamate bile oko četiri posto plus euribor, tako da će svatko tko im pogleda ugovor moći vidjeti kolika im je kamata", smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, odnosno uz klauzulu Euribor, u bankarskom sektoru Republike Srpske iznose 1,9 milijardi konvertibilnih maraka.