Kinesko superračunalo Tianhe-1 isključeno je nakon što je zgrada u kojoj je smješteno oštećena kolosalnom eksplozijom u lučkom gradu Tianjinu, javlja Xinhua.

Nacionalni centar superračunala je smješten nekoliko kilometara od mjesta eksplozije koja je ubila najmanje 44 ljudi.

"Razbijeno staklo je prekrilo podove zgrade u kojoj je smješten Tianhe-1, a urušio se i dio krova", rekao je direktor centra Liu Guangming.

Superračunalo je radilo normalno nakon eksplozije, ali je isključeno iz predostrožnosti.

Tianhe-1 (Mliječni put-1) izgrađen 2008. proglašen je najmoćnijim superračunalom u 2010. godini, dok Tianhe-2 slovi kao najmoćnije svjetsko računalo već drugu godinu zaredom, navodi ECNS, a prenosi Index.hr.

Podsjetimo, u nizu gigantskih eksplozija koje su se u srijedu navečer dogodile u gradu Tianjinu na istoku Kine u zoni s tvornicama i skladištima poginule su barem 44 osobe a više od 500 je ozlijeđeno, objavila je u četvrtak agencija Xinhua.

Ova katastrofa koja se dogodila u jednom od četiriju najvećih kineskih gradova, podsjeća na stalni problem nepridržavanja propisa o industrijskoj sigurnosti u toj zemlji. Oko 23.30 sati po mjesnom vremenu (18.30 sati po srednjoeuropskome) golema vatrena kugla i vatra dizali su se iznad lučke metropole Tianjina osvjetljavajući nebo i izbacujući oblake prašine i krhotina desetke metara uvis. Na snimkama su se mogle vidjeti zgrade u plamenu, nizovi olupina izgorjelih automobila na parkiralištima i kontejneri razbacani poput lego kockica.
 
 

Unbelievable pictures show full devastation of Chinese warehouse explosion.

Posted by Daily Mail on 13. kolovoz 2015