74-godišnji Britanac Karl Andree uhićen je prošle godine u Saudijskoj Arabiji, u gradu Jeddah, i već je 14 mjeseci u zloglasnom zatvoru jer mu je policija u automobilu pronašla boce vina. Nije upitno, Saudijska Arabija strogo se drži islamskog učenja o zabrani alkohola, ali problematično je to da 74-godišnjeg djedicu još čeka i 350 udaraca bičem. Njegova obitelj upozorila je putem medija da Karl Andree takvu kaznu neće preživjeti.

Naime, Andree je do sada tri puta imao rak, te mu je tijelo izmučeno godinama terapije, a uz to ga još muči i astma. Njegova djeca obraćaju se saudijskim vlastima već više od mjesec dana, ali dosad je sve bilo uzalud.

"Naš otac dao je 25 godina svog radnog vijeka Saudijskoj Arabiji, a ovako s njim postupaju", rekao je britanskom Daily Mailu njegov 33-godišnji sin Simon. Andree se bavi nafnim poslom, dok je njegova obitelj u Velikoj Britaniji, kao i supruga koja je na umoru.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije rekao je za Sky News da osoblje veleposlanstva pomaže Andreeu, obilaze ga i kontaktiraju njegovog odvjetnika i saudijske vlasti tražeći njegovo puštanje čim je prije moguće.

Obitelj utamničenog Andreea čak je apelirala na britanskog premijera Davida Camerona da osobno intervenira i vrati njihovog oca kući.