Američke sankcije izazvale su ozbiljne posljedice prema pojedinim političarima i tvrtkama koje su se našle na njihovoj tzv. "Crnoj listi". Naime, banke koje posluju u Bosni i Hercegovini počele su im zatvarati tekuće račune, zbog čega ostaju bez mjesečnih primanja. Sankcionirani političari i njihovi stranačke kolege navode kako se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava.

Na američkoj "crnoj listi" OAFC iz BiH se ukupno našlo 47 osoba i kompanija. Među njima je najveći broj političara i poduzetnika iz Republike Srpske, a ima i onih iz Federacije koji su poput Fadila Novalića osuđeni za koruptivna djela ili drugih koji su osumnjičeni za financiranje i poticanje terorizma. Sankcije prije svega podrazumijevaju zabranu dolaska u SAD te korištenje bilo kakve imovine u toj zemlji.

Međutim, s obzirom na moć i značaj koju ova zemlja ima posljedice su počele odražavati i na korištenje tekućih računa u BiH. Banke su počele otkazivati suradnju, a posebno oštre reakcije dolaze iz SNSD-a.
 


Od oporbe iz Republike Srpske može se čuti kako su ovo prilično opasne stvari, ali i da su pojedinci vjerojatno svojim ponašanjem to i zaslužili.

A da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava, bez obzira o kojem političaru je riječ smatra novinar i politolog Branimir Galić.

"SAD se stavljaju u poziciju hegemona i globalnog policajca i temeljem svoje moći koju posjeduje uređuju odnose u pojedinim državama. Trebalo bi možda upitati američku administraciju zašto više i podrobnije ne surađuju s institucijama u BiH ako imaju dokaze za sve ono što tvrde", rekao je Galić za RTV HB.

Posebno je zanimljiv slučaj Marinka Čavare, koji je prema navodima američke administracije završio na crnoj listi zbog blokade izbora sudaca u Ustavnom sudu Federacije te imenovanja Vlade Federacije u prethodnom mandatu, oko čega su se okolnosti u međuvremenu promijenile. Čavara se nedavno za pomoć obratio i Vijeću ministara u kojemu navodi da su mu dvije banke otkazale suradnju.

Novinar Galić navodi kako bi se konkretno Čavarin mogao preispitati, a pod američkim sankcijama bi po istom kriteriju trebali završiti i oni koji blokiraju izbor nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Moguće je da bi američke sankcije mogle izazvati dodatne posljedice prema ljudima s liste, a prema neslužbenim informacijama osim blokade računa pojedincima je onemogućena i registracija osobnih automobila.