U Mostaru je nešto prije 18 sati završilo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem je za predsjenika tog sabora izabran dr. Dragan Čović, a također je usvojena Deklaracija VI. Sabora te Izjava o Domovinskom ratu.

 U radu Sabora sudjelovalo je preko 500 izaslanika te velik broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja.

 U Deklaraciji je predložena nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

 Ističući kako su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda odlučni braniti pravo na domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebice zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njezino osamostaljenje.

 Hrvatski narodni sabor BiH usvojio je i izjavu o Domovinskom ratu u kojoj se navodi kako su Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu i Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu utemeljili hrvatski demokratski izabrani predstavnici te da te teritorijalne organizacije nisu bile organizirane kao udruženi zločinački pothvat, nego kao nužan pravni okvir za obranu hrvatskog naroda i BiH dok nisu djelovale središnje državne institucije BiH.
 
 Na kraju Sabora sudonicima je na radu i sudjelovanju zahvalio predsjednik Čović ističući kako se jedino u zajedništvu  i suradnjih svih hrvatskih stranka mogu ostvariti ciljevi koje su danas sudinoci Sabora zacrtali.

(Fena)