"Razumio sam što me upozoravate, ali ja ne bi danas iznosio obranu, ne bi sad ništa govorio. A možda niti idući put neću izniti obranu. Ne tribate odgađati, nemam se ja šta pripremati", kazao je Filip Zavadlav danas na splitskom Županijskom sudu nakon što ga je sutkinja Višnja Strinić upitala je li spreman dati svoju obranu obzirom da je dokazni postupak gotov i to nakon što ga je upozorila da ima pravo ne davati obranu, da je može iznijeti i odgovarati na pitanja svih stranaka i suda ili samo svog odvjetnika ili da ne mora uopće odgovarati na pitanja. Iako je on kazao da mu odgoda ne treba, sud je ipak odlučio odgoditi raspravu za 19. veljače, javlja Slobodna Dalmacija.

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima ikvidirao je Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Današnje je ročište započelo u 9 sati nakon što su tri pravosudna policajca iz Zatvora u Gospiću dovela Zavadlava vezanih ruku i nogu i s pancir košuljom na sebi. Na početku je njegov odvjetnik Branko Šerić rekao da ima primjedbe na vještačenje forenzičnog tima iz klinike Vrapče posebno nakon što su oni dopisom poručili da to hoće li okrivljeni iznijeti obranu ili neće uopće neće ništa bitno promijeniti u njihovu vještvu.

"To kako će se on braniti ili se neće braniti nema nikakve veze s njihovomo objektivnom analizom", rekao je Šerić.

Nakon toga pregledane su video i audio snimke izuzete s Zavadlavovog mobitela te s mobitela žrtava i svjedoka Jerka Malvasije. Prvo je preslušan audio zapis u kojem Zavadlav svojoj tadašnjoj djevojci Mariji poručuje da ju je poslušao u vezi mirenja s majkom te joj objašnjava kako je branio brata jer su ga neki tražili.

"Bila je tučnjava, išli su nožima na mene... Teško je, gledam kako ću ići na brod, znaš koji stres imam Marija, ali neću se predati, šta ću... Nije mi lako, sve moran sam, dosta mi je teško", govorio je na snimci Zavadlav.

Nakon toga pregledano je nekoliko video klipova na kojima se vidi kako u jednom polju iz automatske puške pojedinačnim hicima, ali i rafalima vježba gađanje pucajući u bijelu bačvu na kojoj je nacrtana meta.

Posljednje dvije snimke snimljene mobitelom tri dana prije ubilačkog pohoda po splitskim ulicama, a koje je poslao svojoj bivšoj djevojci, prikazuju ga kako u totalnom stresu, plačući i grcajući gotovo viče da je stalno mislio na nju i da je htio s njom imati djecu, ali da je "izigrava neke svoje filmove".

"Marija, šta je ovo...u ku... sam, slomljen sam skroz", plačući govori u mobitel Zavadlav.

Na snimci od 8. siječnja Zavadlav je, čini se, plakao. 

"Marija ja san tija da imamo dicu. Bit će da je tako tribalo biti. Marija ja sam na tebe mislio stalno. U ku*cu san cili, neće dobro završit'", rekao joj je, javlja Dnevnik.hr.

Sud je još pregledao i više fotografija s mobitela na kojima se vidi kako pozira s automatskom puškom te kako sjedi, drži oružje u ruci, a vide se i uredno složenih nekoliko okvira municije kao i vrećica puna streljiva.

Odvjetnik Šerić je nakon pregledavanja snimki još jednom zatražio od suda da naloži novo vještačenje iznoseći svoje primjedbe na ono stručnjaka iz Vrapča.

"Kad se analizira nalaz psihijatrice dr. Silvane Krnić sve upućuje na teže psihičko stanje za vrijeme kojeg moj branjenik nije mogao donositi racionalne odluke i upravljati svojim postupcima. Vještaci nisu u svom vještačenju uzeli u obzir anamnestičke podatke o obiteljskom nasljeđu kao i da su svjedoci govorili da je kod Filipa bila prisutna sumanutost i paranoidne projekcije realiteta.

Oni su znali da je on imao više simptoma od poremećenog spavanja ili nesanice, gubitka apetita jer je naglo rapidno smršavio, da se povukao iz društva, da je bio dezorijentiran u prostoru s promijenjenim stanjem svijesti. Sve su to vještaci znali i sve je to bilo kod njega prisutno i tog 11. siječnja.

Njihovo je vještačenje kontradiktorno i pitam se je li on bio smanjeno ubrojiv ili bitno smanjeno ubrojiv ili neubrojiv? Kako ne možemo očekivati promjenu njihovog mišljenja, predlažem novo vještačenje koje će obaviti stručnjaci Medicinskog fakulteta u Zagrebu
", kazao je Šerić na raspravi.

No, sudsko vijeće odbilo je taj prijedlog smatrajući da novo vještvo ne bi dalo nikakve nove rezultate i da obrana nije dala niti jedan valjani argument koji pobije provedeno vještačenje već je samo iskazala nezadovoljstvo što, smatraju, nije razlog za novo vještačenje.

Zavadlav: 'Želim ostati u zatvoru, meni je tamo dobro'

Na upit sutkinje Strinić o produljenju istražnog zatvora, optužba je zatražila produljenje, a oporba izrazila protivljenje. Kad je sutkinja upitala Zavadlava, on je rekao da bi ipak ostao u zatvoru jer je njemu tamo dobro.